Спорът за либийския кораб е гражданско-правен и не трябва да

...
Спорът за либийския кораб е гражданско-правен и не трябва да
Коментари Харесай

Захариева: Казусът с либийския кораб не бива да повлияе на отношенията ни с Либия

Спорът за либийския транспортен съд е гражданско-правен и не би трябвало да повлияе на двустранните ни връзки. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.
„ Няма нищо, което министерството крие. Още от началото либийската страна с ноти е уведомила българската посредством Министерство на външните работи. Ние незабавно сме подхванали дейности и сме уведомили всички способени институции в България. На равнище шефове са провеждани срещи през годината с либийската страна. От 21 декември, когато стартират дейностите по промяна на екипажа на кораба, сме в непрекъснат контакт “, разяснява Захариева пред Нова телевизия и добави, че представител на либийската страна е бил в България.
България не е публично осведомена за заповед от капитана, началник на либийското пристанище, че български кораби ще бъдат арестувани, каквато информация се появи в общественото пространство. „ Не сме осведомени публично за това нещо. Не успяхме да открием въпросната заповед на нито един от обществените канали за връзка на либийската страна, нито на Министерство на външните работи, нито на съответното пристанище. Тогава, когато беше представителят тук, категорично го попитахме това правилно ли е и той отхвърли. Това обаче, което е блян на българската страна, е този проблем да се реши допустимо най-скоро “, акцентира външният министър.
„ Дано този проблем да се реши допустимо най-бързо и да не повлияе върху връзките сред двете страни. Министерство на външните работи се пробва по всевъзможен метод за помогне за това. Понякога тихата дипломация е доста по-добра”, сподели още Захариева.
На въпрос дали тази дипломация ще успокои вложителите, които страната се пробва да притегли от арабския свят, министърът на външните работи посочи, че този проблем би трябвало да се реши в съда. „ Опитът да се вдигне на държавно равнище, по този начин или другояче това стана, за жалост не беше мечтаното от нас. Това е частно-правен спор, има правосъдни каузи, много решения, дълга процедура “, изясни министърът.

По думите на Захариева пакетът „ Мобилност” не оказва помощ за единението на Европа и нарушава някои правила, с които толкоз доста се гордеем.
Според нея така наречен „ закон Макрон” разделя Стария континент, чисто географски, на периферни страни и такива, които са в центъра. Министърът акцентира, че неизгодните за България ограничения са свързани със сериозните ползите на огромни превозвачески компании от Франция, Австрия, Германия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР