Спорът за името на Република Македония се решава под натиск

...
Спорът за името на Република Македония се решава под натиск
Коментари Харесай

Експерт: Спорът за името на Република Македония се решава под натиск

Спорът за името на Република Македония се взема решение под напън поради промени в конфигурацията на силите на Балканите, обявиха специалисти от Института за стопански и интернационалните връзки. Според тях страните от Западните Балкани, без Сърбия, ще бъдат признати в НАТО, само че присъединението им към Европейски Съюз е под въпрос.
Спорът за името на Република Македония се взема решение точно в този момент поради геостратегическа нужда, изясни пред " Дарик " Валентин Радомирски, изпълнителен шеф на института: " Тя стартира, жестоко казано, след Крим, беше усилена със доближаването, което аз назовавам ситуационен съюз сред Русия и Турция, което промени конфигурацията и салдото на силите в Черноморско-каспийския спектакъл на военни дейностите, по този начин както го преглеждат целия този регион в Кремъл и във Вашингтон. Случаят с Македония и изобщо Западните Балкани е единствено дребна част от този геополитически пъзел. Беше оказан голям напън върху няколко страни да се реши казусът с името и той се реши. Проведоха срочно няколко срещи във Виена, няколко други срещи и така нататък и гърците също се подадоха на този напън. Във вътрешнополитически проект може да предреши ориста на държавното управление на Ципрас ".
Според Радомирски страните от Западните Балкани, без Сърбия, ще бъдат признати в НАТО, само че присъединението им към Европейски Съюз е под въпрос. Заради проблемите в района, които остават нерешени и поради неразбираемото бъдеще на самия Европейски Съюз.
Според някогашния заместник-външен министър Любомир Кючуков, шеф на Института за стопански и интернационалните връзки, пред приемането на Република Македония в Европейски Съюз има и други спънки: " Република Македония и Албания вървят мълчешком в пакет, а има мощни възражения в Европа от няколко страни, преди всичко от Холандия и Франция против даването на начало на договарянията на тези две страни, на Албания на първо място. Ако на Република Македония не бъде дадена дата за начало на договарянията в края на месеца на Европейския съвет и след това не бъде доказано участието й в НАТО на 11 юли, това ще значи, че македонските управляващи ще имат големи компликации да обяснят на личното си население всички тези отстъпки и взаимни отстъпки, които бяха направени ".
Залогът с името надвишава претенциите сред Гърция и Република Македония. Заложена е стабилността на целия район. Ако по някакъв метод договорът не бъде утвърден и името Северна Македония не бъде признато дефинитивно това ще значи дискредитация на договарянията като механизъм за решение на този спор. Двете страни ще се върнат десетилетия обратно в договарянията и няма да седнат още веднъж на масата за договарят, безапелационен бе Любомир Кючуков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР