Спорът за бъдещето на криптовалутите според мнозина минава през отговора

...
Спорът за бъдещето на криптовалутите според мнозина минава през отговора
Коментари Харесай

Как се промени цената на iPhone в биткойн през годините?

Спорът за бъдещето на криптовалутите съгласно мнозина минава през отговора на въпроса за тяхната действителна приложимост и могат ли да служат да вземем за пример за ежедневни търговски разплащания. Към днешна дата това запитване звучи реторично, защото на цифровите монети продължава да се гледа като на рисков и мощно волатилен капиталов актив. Въпреки това е любопитно да се наблюдава ценовото им развиване през призмата на добре прочут артикул от всекидневието.

За задачата от Coingecko връщат лентата обратно и пресмятат цената на iPhone в биткойн през години от 2011-а до 2022-а, когато излиза последният модел смарт телефон на Apple. От криптоплатформата са взели като насочна точка курса на валутата към деня на оповестяване на съответния нов телефон на марката.

И цената на биткойн, и тази на iPhone в щатски долари порастват, само че с доста разнообразни темпове. Така през днешния ден за покупката на един смарт телефон на Apple в крипто е нужно все по-малко количество от цифровата монета – както се вижда в графиката по-долу.



През 2011 година iPhone 4S, който се продава на дребно на 649 $, е равностоен на 162.2 биткойна. При стартирането си токенът се търгува на към 4 $. За съпоставяне, през есента на 2022 година новият iPhone 14 се продава с 23% по-висока цена на 799 $, което се равнява на 0.042 биткойна – спад от 99.9% в количеството биткойн, належащо за закупуване на iPhone десетилетие по-рано.

За тези 11 години биткойн нарастна с 471 387%, което изпреварва доста увеличението на цената на iPhone с 23%.

При стартирането на iPhone 14 цената му в биткойни е със 138% по-висока от цената на iPhone 13 в биткойни година по-рано. Това се изяснява с внезапния спад в курса на криптовалутата през 2022 година, след пика от близо 65 хиляди $.

Цените на биткойн през последните няколко дни (средата на януари 2023 г.) и през септември са сходни – варират към 18 – 20 хиляди $. 
 Apple приготвя шоково повишаване на iPhone 15
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинiPhone Apple цена биткойн ПоследниНай-четениКрипто 20 Как се промени цената на iPhone в биткойн през годините? Автомобили 28 Глобалните продажби на електрически автомобили сложиха нов връх Накратко 224 Вечерни вести: Европейска комисия не дава очаквания на България за въглищата; Европа се запасява с дизел Индустрии 288 Търговците на дребно замразяват цените в Турция Политика 12298 „ Лукойл “ получи възбрана да изнася горива от България Политика 6670 Депутатите изненадващо прекратиха концесията на „ Росенец “ Транспорт 5992 Буферните паркинги в София към този момент са безвъзмездни за всички пасажери Компании 4712 „ Второто най-голямо след КТБ “: Четирима обвинени по делото против Nexo Всички вести Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР