Спорът между Швейцария и Европейският съюз, който доведе до премахването

...
Спорът между Швейцария и Европейският съюз, който доведе до премахването
Коментари Харесай

Как спор с ЕС помогна на швейцарската борса да устои на шока от пандемията

Спорът сред Швейцария и Европейският съюз, който докара до премахването на швейцарските акции от европейските тържища, оказа помощ на пазара ни да се оправи с пандемията. Това съобщи прпед Си Ен Би Си основният изпълнителен шеф на  швейцарският борсов оператор SIX Group Кристиан Реус.

Европейският съюз отхвърли да възобнови cтaтута нa „ равностойност “ на швейцарската фондова борса през 2019 година след дебат по отношение на редица двустранни контракти, уреждащи политическите връзки на Швейцария с блока.

Европейски Съюз дава статут на „ равностойност “ на страни, чиито фондови тържища следват регулации, оценени като равностойни на стандартите на Европейски Съюз. Прекратяването на съглашението през 2019 година на процедура докара до възбрана на търговията с европейски акции на тържищата в Швейцария.

Швейцария отговори с реципрочни ограничения и забрани търговията на швейцарски акции на тържищата в страните от Европейски Съюз. Така SIX получи близо 100-процентов пазарен дял в търговията със швейцарски акции. През 2019 година Швейцарската фондова борса SIX задмина Euronext Париж, с цел да стане третата най-голяма фондова борса в Европа след Лондонската и Франкфуртската.

„ Това, несъмнено имаше някои положителни резултати за пазара. Когато цялата ликвидност е на едно място, борсата става по-устойчива на шокове, породени от висока волатилност, сходна на тези от месец март, когато пандемията болести пазарите “, разяснява Реус.

След като Обединеното кралство напусна дефинитивно Европейски Съюз на 31 декември, възобновения статут на равностойност сред Англия и Швейцария докара до възобновяване на търговията на швейцарските акции на борсата в Лондон през предходната седмица - развитие, което съгласно Реус е „ помогнало доста за нарастване на конкуренцията “.

Аластър Хейнс, който е основен изпълнителен шеф на Aquis Exchange Plc, съобщи пред Си Ен Би Си предходната седмица, че съглашението за равностойност сред английското и швейцарското държавно управление е било от основно значение, защото на 4 януари е имало голямо пренасочване на ликвидността от Лондон към 27-те страни членки на Европейски Съюз.

„ Видяхме по какъв начин 95% от бизнеса безусловно се изнесе за една нощ, което бе много срамно за Англия, само че явно и огромна победа за Европейски Съюз “, разяснява той.

„ Това демонстрира, че Лондон и Обединеното кралство би трябвало да подхващат градивни дейности за запазването на позицията на английската столица като основен финансов център в Европа. Разбира се, това значи, че би трябвало да водим договаряния със страни като Швейцария и че имаме потребност от равностойност. Лондон би трябвало да бъде доста новаторски, в случай че желае да резервира позицията си “, прибавя Хейнс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР