Спор заради регистрацията за вота през ноември може да доведе

...
Спор заради регистрацията за вота през ноември може да доведе
Коментари Харесай

ЦИК може да отстрани ДБ от участие в изборите в 8 избирателни района

Спор поради регистрацията за вота през ноември може да докара до изключването на претендентите на " Демократична България " в 8 изборни региона, сигнализират от партията. Напрежението се появи след отказ на РИК-Стара Загора да регистрира листата на Демократична България в региона. Причината е, че документите са регистрирани с електронни подписи, макар че са показани на място в районната изборна комисия на хартиени разпечатки. По-късно от ЦИК потвърдиха решението на районната комисия в Стара Загора, което разгневи " Демократична България " и оттова оповестиха, че ще апелират пред Върховния административен съд отказа за регистрация. По данни на партията обаче имало предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите им в още 7 многомандатни изборни региона и то по същата причина - подадени документи с електронен автограф. 

" Потъпквайки правото, партиите на статуквото стартират открита война посредством своите представители в ЦИК и РИК против " Демократична България ". Това е невиждана офанзива против законността и модернизацията на страната, за която от години се борим ", се показва в позиция на Демократична България във връзка създалата се обстановка. 

" И на тези избори, и на предходните избори голям брой документи сме ги подавали с електронни подписи. Досега в никакъв случай не е имало проблем с това. " разяснява съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов. Той дефинира обстановката като   " опит на ЦИК и на болшинството на ГЕРБ и Движение за права и свободи главно в нея да се опитат служебно да отстраняват Демократична България от присъединяване в една огромна част от МИР-овете. " Ние сме в 21-вия век, България е в 21-вия век``, добави той като пояснение за какво са използвани електронни подписи при регистрацията на документите.  

" За нас това е целенасочена акция. Не знам от кой към момента. По-малко от два часа откакто стана явен казусът с електронното сключване господин Бареков внесе една тъжба, която е обществена. Може да я видите, тя е много грамотно написана. Такива тъжби не се пишат за два часа. Това, без да желая да звуча подмолно, значи, че някой се е подготвил. Някой си господин Ципов, който е представител на ГЕРБ там, е бил най-яростният труженик на това " Демократична България "  да бъде изхвърлена от изборите ", уточни Ивайло Мирчев от " Демократична България " в ефира на Bulgaria ON AIR. 

От ЦИК реагираха, че съблюдават условията на Изборния кодекс, а от " Демократична България "  могат да апелират в съда отхвърли за регистрация. А в позиция от ГЕРБ дефинираха обвиняванията като несъстоятелни и обявиха, че имат единствено 4-ма представители от общо 15-членната структура на ЦИК, което значи, че няма по какъв начин да въздействат на такива решения, тъй като нямат болшинство.

" Не приказваме за това дали в 21-ви век може да се употребява електронен автограф за сключване на документи, приказваме дали по Изборния кодекс това е разрешено. ЦИК одобри, че не могат да бъдат подавани неподписани публично документи. Трябва да попитате обединението за какво по този начин да са решили да подадат своите документи` ", бе коментарът на представителят на ЦИК Росица Матева по тематиката. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР