Спор за сумата, която трябва да върне Кирил Русев е

...
Спор за сумата, която трябва да върне Кирил Русев е
Коментари Харесай

Спор за сумата, която трябва да върне Кирил Русев, е в основата на убийството му край София

Спор за сумата, която би трябвало да върне Кирил Русев е в основата на убийството му. В ареста са обвинените за бруталното закононарушение - гробокопач и лихвар, наследник на някогашния финансов министър Стоян Александров. Всъщност при започване на това закононарушение стои спор сред починалия някогашен финансов министър и длъжника. Той е зародил през 2009 година и е за размера на сумата, която би трябвало да бъде върната, осведоми Българска национална телевизия. Според проверяващи след гибелта на Стоян Александров синът му е желал Русев да върне над 600 хиляди $ на фамилната компания, а не 300 хиляди, колкото са му били отпуснали като заем.

В наследствена къща в столичния квартал " Горна баня ", където живее Петър Александров, са регистрирани и всички фамилни компании, в които съдружници са вдовицата на някогашния финансов министър Нина Александрова и децата им Мира и Петър Александрови. Днес тук няма никой от фамилията.

Според данни от следствието, след гибелта на Стоян Александров, в къщата живее единствено синът му Петър, който е поел и оперативното ръководство на фамилния бизнес. Именно тук на 4 януари малко след 14:30 идва Кирил Русев за следващ диалог по кое време и какъв брой пари би трябвало да върне от взетия през 2008 година заем. Твърди се, че Русев е докаран до къщата от гробаря Александър Кинов.

В дома на Петър Алекснадров са открити 2 револвера и три ловни пушки, които били законно притежавани и съхранявани, съгласно разпоредбите, в сейф. Намерен е и договорът, съгласно който компания на към този момент починалия някогашен финансов министър Стоян Александров отпуска на компания на убития Кирил Русев заем в размер на 306 хиляди $. Според проверяващите Русев бел усвоил една 200 хиляди лв. от тези пари, или половината от сумата. Но претенцията към него била да върне към този миг над 600 хиляди $, поради тъй наречените " наказателни лихви ".

Спорът какъв брой е взел, какъв брой е върнал и още какъв брой би трябвало да върне стартира още в края на 2009 година сред Стоян Александров и Кирил Русев и ескалира до изострен спор сред двамата. През 2016 година Русев и още няколко други предприемачи, употребили финансовите услуги на Стоян Александров, подават сигнал в прокуратурата против някогашния финансов министър.

Събират се доказателства, че от 2002 до 2015 година Александров - старши е дал над 10 милиона лв. заеми на 61 юридически и физически лица с рента от 14 до 18%. През 2018 на Стоян Александров е повдигнато обвиняване за предоставяне на заеми без лиценз. Разследването продължава, без да е импортирано в съд до края на август 2020 година, когато е прекъснато поради гибелта на някогашния финансов министър.

Няколко месеца по-рано, в края на май, КПКОНПИ внася в Софийския градски съд иск против Стоян Александров, брачната половинка му Нина и децата им за отнемането на имущество на стойност 11 милиона лв.. Три години и половина по това дело няма придвижване. А бизнесът с лихварството се поема от Петър Александров, който продължава да желае от Кирил Русев парите, записани в контракта от 2008 година. В следствието има данни, че Русев е върнал сумата, която е взел и отказвал да заплаща желаната му връхнина.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР