Спор за имот от 6.2 дка може да блокира изграждането

...
Спор за имот от 6.2 дка може да блокира изграждането
Коментари Харесай

Ще има ли парк "Кукуряк": Битката за най-апетитния имот в "Овча купел"

Спор за парцел от 6.2 дка може да блокира построяването на парк " Кукуряк " в регион " Овча купел ". Докладът с подробния проект преди седмица изненадващо бе отсрочен в комисиите на общинския съвет. против презастрояването на региона се оплакали, че в проекта са отрязани части от зелената повърхност, с цел да бъдат застроени.

Проектът за парка в допълнение е орязан като са извадени нови 6 дка, извадени са и общински терени, за които се оферираше да се употребяват за обезщетение на частни парцели в парка, оставяйки и тях за бъдещо строителство ", сигнализира във Facebook Войслав Тодоров, някогашен общински консултант, в този момент деятел на " Изправи се.БГ ".

За този парк се приказва и дава обещание от най-малко 10 години. Бездействието на общината обаче задейства интереса към големия празен терен, именуван в този момент " Кучешката поляна ". Първите планове за парка последователно се свиват поради частни парцели, оказали се в чертите му. През 2018 година излиза наяве къде тъкмо ще са метростанциите в кв. " Овча купел ". Едната - " Мизия ", е единствено на 150 м от " Кучешката поляна ". Именно в този пояс сред метростанцията и поляната в този момент интензивно се строят блокове. Само един терен от 6.2 дка още е празен, въпреки по Общия организационен проект (ОУП) на София да е с предопределение " Жг " - за високо жилищно строителство.

Към него нямало реституционни искания, а и бил без административен адрес, единствено с кадастрален, посочила инспекция на регион " Овча купел ". Преди построяването на жилищния комплекс теренът е бил частен, само че притежателите му са били обезщетени с други парцели от общината. Те по-късно поискали да запазят другите парцели и нямат искания към този, изясни районният кмет на " Овча купел " Ангел Стефанов от " Демократична България ". По тази логичност той е актувал терена като частна общинска благосъстоятелност през януари 2020 година

" Идеята е този парцел (означен с 3 на картата) да го сменяем с частните парцели (означени с 1, 1А и 2), попадащи в парка, и по този начин да се отвори повече зеленото пространство там ", сподели Стефанов.

 Карта на парк
© Район

Карта на парк " Кукуряк " - в зелено. С черни числа 1, 1А и 2 са означени частните парцели в чертите му, които да бъдат сменени с парцел 3, в случай че той остане общинска благосъстоятелност, с цел да се разшири тесния проход в парка.

Битката е за предстоящ доход от 40 млн. евро

Този общински парцел (3) с повърхност 6.2 дка се оказва най-апетитния свободен терен за жилищно строителство в региона. От едната му страна ще е голям зелен парк, а от другата - метростанция. " Пазарната му цена е към 7 млн. лева, тъй като в него разрешеното строителство е за над 20 хиляди кв. м. Това прави най-малко 40 млн. евро доходи от продажбата на жилища при 2000 евро/кв.м ", пресмята кметът.

Вероятно и други са си създали сходна сметка, тъй като в районната администрация се появяват претенденти с искания, че са притежатели на парцела, който към този момент е актуван като общински.

Косиш тревата 10 години и парцелът става твой

Първо двама братя, А.С. и Й.С., които от години отглеждат крави, афишират, че са го придобили " по отминалост ". Родителите им сеели царевица в него, а след това те пасели животните в парцела. Братята завеждат дело през 2020 година и с трима очевидци убеждават Софийския градски съд (СГС), че в действителност те владеят парцела от десетилетия. " Демонстрират благосъстоятелност посредством косене на трева, развъждане на животни, корекция на ограда ", това са част от претекстовете на арбитър Даниела Христова, която е командирована от Варна в Софийски градски съд, откакто двама съдии по това дело са заменени. Свидетелите по делото на регион " Овча купел ", които ще показват доказателства, че парцелът е общински, не са позволени за чуване. На 15 март 2023 година арбитър Христова афишира двамата братя за притежатели. Сега регион " Овча купел " апелира решението в Софийския апелативен съд.

" Като правист заобикалям да разясня правосъдни решения, само че ще си разреша да кажа, че претекстовете на съда са извънредно неубедителни и спорни ", разяснява решението на Софийски градски съд ръководителят на СОС Георги Георгиев, който преподава в Юридическия факултет на Софийския университет.

 Срещата на деятелите от
© Фейсбук/Георги Георгиев

Срещата на деятелите от " Овча купел " в Столичната община с Георги Георгиев, ръководителите на комисии и районния кмет Ангел Стефанов.

Активистите против презастрояването на " Овча купел " познават от години братята ищци и недоволстваха пред " Дневник ", че районният кмет не ги е уведомил за делото в Софийски градски съд. Те били подготвени да свидетелстват, че няма по какъв начин парцелът да е на братята. " Сега братята-кравари водят каузи да завладеят и други парцели, по тази причина желаеме да участваме в делото в Апелативния съд ", настоя Юлия Рашева от инициативния комитет " Овча купел " дишай ".

И втори притежател на същия парцел се появява

Докато се води делото в Софийски градски съд, същият вкусен парцел (означен с 3) е разгласен за обществена обмен от частния правосъден реализатор Милен Бъзински, с цел да се погаси дълг. Като притежател се показва Мирослав Огнянов Лазаров, който посочил нотариален акт от 1978 година на името на татко му, само че за 5 дка. Обявената начална цена на търга е 1.2 млн. лева По искане на кмета Йорданка Фандъкова е осъществена инспекция в Агенцията по вписванията, която открива, че в архива няма копие от подобен нотариален акт. По тази причина регион " Овча купел " стопира обществената обмен и сезира прокуратурата. " Дълбоко се съмняваме в този нотариален акт и заведохме дело по този случай ", разяснява кметът на региона.

Изборът в този момент е сред орязан парк или.. изобщо без парк

" Сега спорим с основния проектант на София Здравко Здравков дали да изрежем противоречивите парцели и да придвижим проекта за парка или да спрем цялата процедура и да чакаме окончателните решения на съда ", споделя кметът Стефанов. Той е за първия вид, тъй като при изчакването не се знае след какъв брой години ще приключат делата и до тогава може да се появят още искания и за други елементи от парка. " Ако делата за парцел (3) завършат в наша изгода, частните парцели (1, 1А и 2) след това ще бъдат приобщени към парка ", прецизира той.

Основният дял от земята, отредена за парк " Кукуряк ", е владеене на Българска академия на науките. Има спогодба сред Столичната община и регион " Овча купел " с управлението на академията да трансферират собствеността на общината, съобщи Стефанов. Срещу това в парка ще се построи астрономическа обсерватория. Ако процедурата за проекта на парка се отсрочи във времето, не се знае при бъдеща промяна в управлението на Българска академия на науките дали ангажимента ще важи, притеснява се кметът на региона.

Отложеният отчет ще се върне за гласоподаване

На 22 юни Георгиев провежда втора среща в Столичната община с деятелите от " Овча купел ", на които са " предоставени всички чертежи и планове ", заяви той на страницата си във " Facebook ". Георгиев е уверил жителите, че е по-добре да не се чака решението на Апелативния съд за парцела от 6.2 дка, а отсроченият отчет за парка да влезе за гласоподаване в СОС. " Няма причина общинският съвет да не прегледа подробния проект за парка, тъй като това е единственият метод да бъде обезпечено действителното му създаване без да се чака привършване на делото ", написа той след срещата. Така Георгиев поддържа разновидността, предпочетен и от районния кмет.

Очаква се отсроченият отчет да бъде включен в съвещанията на отрасловите комисии още идната седмица, с цел да бъде гласуван на сесията на СОС на 29 юни.


© Максим Караджов

" Кучешката поляна " в този момент, където би трябвало да е бъдещият парк " Кукуряк " с повърхност 92 дка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР