Спор за бъдещата конституционна реформа. От ПП-ДБ обявиха, че проектът

...
Спор за бъдещата конституционна реформа. От ПП-ДБ обявиха, че проектът
Коментари Харесай

Съдебната реформа: Проектът за промени в Конституцията е готов, предстои обсъждането

Спор за бъдещата конституционна промяна. От ПП-ДБ оповестиха, че планът им е подготвен. А президентът сподели, че Конституцията би трябвало да се пипа деликатно. Проект има, само че още не е координиран с всички в Народното събрание. Това следва да се случи, разгласи пред bTV ръководителят на правната комисия на Народно събрание Стою Стоев.

Сред концепциите са делене на Висш съдебен съвет на два органа, както и проверка на института на основния прокурор

Фокусът на измененията ще е от една страна - да се раздели Висш съдебен съвет на два органа, а от друга - да се лимитират мощно пълномощията на основния прокурор. За цялостно очистване на този орган към този момент не може да се приказва, тъй като това може да стори единствено Велико народно събрание.

Така счита и президентът, само че съгласно него това Народно заседание има доста ниска легитимност и се надява да не употребява конституционните промени за заслон.

Проектът за промени в конституцията е подготвен на концептуално равнище, само че - следва разискването му с останалите партии, оповестиха от Политическа партия и Демократична България. Сред концепциите - делене на Висш съдебен съвет на два органа, както и проверка на института на основния прокурор.

Той съобщи, че може би идната седмица ще се разиска

„ След като имаме концепциите на всички останали парламентарни групи, ще имаме един по-консолидиран план за изменение на Конституцията. Не целим експедитивност, а качество “, сподели ръководителят на правна комисия Стою Стоев.

Според президента Румен Радев премахването на фигурата на основния прокурор би трябвало да бъде съпроводено с оферти за опция. И добави, че този парламент е раздиран от несъгласия, а легитимността му е ниска.

„ Аз доста се надявам да не се употребява Конституцията като заслон, който да скрие интимните подиуми сред някои партии в Народното събрание от погледа на нашата общност “, разяснява президента.

Това се случи със 191 гласа " за "

Противоречиви реакции за концепциите на Политическа партия и Демократична България пристигнаха и от останалите партии в Народно събрание. Движение за права и свободи припомниха, че те първи са поставили на масата своите хрумвания.

„ Както споделих ние поведохме хорото ще забележим резултатът какъв ще е, само че мисля че този парламент има к волята и упоритостта да де стигне до сходни конституционни промени “, съобщи Петър Чобанов от Движение за права и свободи.

Водещата роля на Движение за права и свободи е в основата на възраженията на „ Възраждане “.

„ Тезата на Движение за права и свободи е нездравословна за България, тъй като планува премахването на условието да нямаш двойно поданство, в случай че искаш да си държавен чиновник “, разяснява водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

На сходно мнение са и от Има Такъв Народ.

„ Това са изключителни лаладжии - Политическа партия и Демократична България, които настояват, че имат оферти, които не оферират на хората. Този въпрос го задайте на Делян Пеевски, тъй като той очевидно е осведомен, а ние не “, сподели Тошко Йорданов от „ ИТН “.

А част от партиите въобще не бяха осведомени с предложенията. Гласуването „ за “ или „ срещу “ концепциите ще зависи от техния заключителен вид, споделиха част от партиите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР