Спор във водещия частен университет в Индия предизвика дебат за академичната свобода

...
Ню Делхи, Индия – Частен университет в покрайнините на столицата
Коментари Харесай

Ню Делхи, Индия – Частен университет в покрайнините на столицата на Индия беше критикуван, след като един от членовете на неговия факултет подаде оставка по-рано този ден месец след спора относно неговата академична статия, която предполага потенциална изборна „манипулация“ на няколко места по време на общите избори през 2019 г.

Документът от 50 страници, озаглавен „Демократично отстъпление в най-голямата демокрация в света“, представя доказателства, които показват потискане на избирателите в полза на Бхаратия Джаната партия (BJP) на индийския премиер Нарендра Моди.

„Манипулацията изглежда приема формата на целенасочена изборна дискриминация срещу най-голямата малцинствена група в Индия – мюсюлманите, частично улеснена от слаб мониторинг от страна на наблюдатели на изборите. Резултатите представляват тревожно развитие за бъдещето на демокрацията“, се казва в резюмето на документа.

Сабясачи Дас, който беше асистент по икономика в университета Ашока – разположен в управлявания от BJP северен щат Харяна – се сблъска с негативна реакция от привържениците на партията, след като разпространи своя документ в социалните медии миналия месец.

Университетът се дистанцира от документа, заявявайки, че „все още не е завършил процеса на критичен преглед“. По-късно неговият ръководен орган създаде анкетна комисия, за да проучи академичните заслуги на вестника, след като вестникът предизвика политическа буря.

Междувременно Дас подаде оставка от поста си.

Преди новата академична сесия, която започна в понеделник, студенти и учители в Ашока протестираха срещу напускането на академията, поставяйки в центъра на вниманието намаляващата академична свобода в Индия.

Само оставки, без извинения

Повече от 80 членове на факултета написаха писмо до университетските власти на 13 август, в което се казва, че „задушаването на критиката“ означава „отравяне“ на кръвта на педагогиката и че скорошната криза няма да бъде разрешена с „извинения и оставки“, и трябва да бъде „решено“ с академична свобода.

Но университетът не е отстъпил от позицията си.

Пулапре Балакришнан, друг професор по икономика, също се оттегли в знак на протест, заявявайки, че академичната свобода е била нарушена в отговора на университета на вниманието, получено от статията на Дас в социалните медии.

Икономическият отдел хвърли тежестта си зад Das, като каза, че документът, който тепърва ще бъде рецензиран от партньори, „не нарушава“ никоя приета норма на академична практика и намесата на управителния орган се равнява на „институционален тормоз“.

Департаментът поиска безусловно възстановяване на Das и уверение от управителния орган на Ashoka, че няма да играе никаква роля в оценката на изследванията на преподавателите. Факултетът също така предупреди, че ако въпросите относно „основната“ академична свобода не бъдат решени, те няма да могат „да изпълнят задълженията си за преподаване“.

Дас не отговори на искането на Ал Джазира за коментар относно спора.

Докато BJP заклейми доклада на Дас, като го нарече „полупечен“, според съобщенията индийската разузнавателна агенция е посетила университета миналата седмица, за да се срещне с него.

Сунил Шарма, секретар на Националния демократичен учителски фронт (NDTF), каза пред Ал Джазира, че учените не могат да пишат нищо, без да предоставят факти. NDTF е свързан с идеологическия родител на BJP, крайнодясната Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS).

„Ако интелектуалците смятат, че през 2019 г. не са се състояли свободни и честни избори, защо не го оспориха в съда?“ — попита Шарма. „Държавата има право да постави академик под наблюдение, ако той не успее да докаже твърдението си със съществени факти.“

Амит Чаудхури, директор на Центъра за творчество и критика към университета Ашока, каза пред Ал Джазира, че държавните и частните университети в Индия са били строго „контролирани“ и „наказвани“, ако се противопоставят на правителствената линия.

Образованието и ученето в страната, добави той, са в „далеч по-лошо“ състояние, отколкото се говори, и се говори сравнително малко за това поради „страх от по-нататъшни репресии“.

Чаудхури добави, че университетите като местообитание за свободни интелектуални дискусии са „гледани с подозрение“.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР