Спор по идея за промяна при болничните за хора, работещи

...
Спор по идея за промяна при болничните за хора, работещи
Коментари Харесай

Спор по идея за промяна при болничните за хора, работещи на смени

Спор по концепция за смяна при болничните за хора, работещи на смени Държавата вкарва нов метод за пресмятане на работното време за хората, работещи на смени , когато те употребяват отпуск по болест или по майчинство. Вместо да се изваждат брой дни отпуск от месечната норма за работа, по препоръчани нови правила ще се вадят броят часове, които се падат в графика в съответните дни, което значи, че има риск от понижаване на броя отработени часове и от по-ниско заплащане.
 
Предложената нормативна смяна, която се чака да бъде утвърдена от държавното управление тази сряда, провокира спор сред бизнеса и синдикатите по време на днешното съвещание на тристранния съвет. Според синдикатите това ще ощети служащите, а съгласно работодателите - ще внесе повече правдивост.
 

Промяната в наредбата за работното време визира сумираното пресмятане на работното време или по този начин наречената работа по график. Към момента има предписание за всички типове отпуски, а предлагането обгръща единствено отпуските по болест и майчинство. Така да вземем за пример при потребление дневно болничен, в който служащият по график има 12-часова промяна, от месечната му работна норма ще се вадят тези 12 часа, а не един работен ден, еднакъв на 8 часа. Това може да ощети служащия, разяснява вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов. " В петък съм 12 часа на работа, единствено че съм болен. По новото изменение би трябвало да ми се подадат 12 часа, единствено че работодателят ще каже " Аз съм те наел на 8 часа работен ден " и ще ми заплати осем. и Аз в случай че отида в съда, ще ги осъдя и би трябвало да ми платят 12 часа. И ще има правосъдна процедура. Затова считам, че сегашният механизъм е по-добър ", сподели Кокалов.
 

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал даде противоположния образец - когато човек работи в събота и неделя, а в понеделник и вторник е в отмора, съгласно графика. " Ако на тях им се падне болничен в дните, когато те са почивни - обикновен образец, се оказва, че би трябвало да се заплати нещо, което в действителност не се дължи. Това основава опция за едни не положителни практики ", сподели той.
 
Синдикатите припомниха, че отпуските и компенсациите при краткотрайна нетрудоспособност и майчинство се дефинират в брой дни и за тези дни не могат да се залагат работни часове в графика на даден служащ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР