Спомняте ли за Косе Босе, или пък за Житената питка?

...
Спомняте ли за Косе Босе, или пък за Житената питка?
Коментари Харесай

Парк Приказна гора в Раковски стана хит в социалните мрежи

Спомняте ли за " Косе Босе ", или пък за " Житената питка "? А разказвате ли към момента на децата си прикакзката за ламята и златана ябълка – историите на нашето детство. Те не са забравени, а геороите от тях даже оживяват в обичаното място на мнозина - паркът " Приказна гора " в град Раковски. С неговите причудливи фигури той е същински шлагер в обществените мрежи и притегля гости от цялата страна.



Ето една в действителност страхотна концепция за това къде край Пловдив да се разноските на едно прелестно и красиво място, което обаче ще върне загатна за обичаните приказни герои от детските приказки. Това е приказната гора в град Раковски.

В ерата на актуалните международни анимационни герои, паркът на град Раковски не разрешава да бъдат забравени класическите български приказки. А в случай че някой въпреки всичко не си спомня всеки подробност от тях, на специфични табели, под формата на чинове, са изписани и самите разкази.



Татяна Бакова, заместник-кмет на Раковски: " Искахме да бъдат с изключение на със шеговит темперамент, също по този начин да бъдат и с назидателен темперамент.Във всяка приказка най-после има поука. Една от приказките, които ми е доста обичана, това е... " Серафим ", който учениците учат в шести клас. Серафим е един воин, с едно окъсано палто и има кръпки по него. Всяка една кръпка това са добродетелите, всяко едно дело, което прави в своя живот и търпи лишаване. Имайки кръпка на палтото си, само че е зарадвал и е направил нещо положително за хората до него. "

По почината на международната мода и от управата на града признават, че първо мислили приказните скулптури да са американски герои, само че след това си спомнили за детските години и бързо размислили.

Татяна Бакова, заместник-кмет на Раковски: " Родителите с интерес посещават тази околност, която сами назоваха „ Приказната гора “. Ние започнахме да слагаме фигурите и да пресъздаваме българските национални приказки, само че паркът нямаше име. Впоследствие родителите споделиха, че това е един баснословен свят, по този начин и се роди тази приказна гора. "

Преди да бъде построена приказната гора, мястото е било неугледно и пустеещо. За изработката на парка не са рязини дървета, прокарана е единствено дребна каменна алея, по която да се разхождат хората.



Татяна Бакова, заместник-кмет на Раковски: " Камъкът е употребен от един площад, който реновирахме, само че запазихме тези остарели значими камъни и през днешния ден те служат като пътеки-алеи в приказната гора. "

Безспорно това място към този момент е много известно и желано за превозване на свободното време.

- За житената питка, за питката, като гледа в интернет фотосите, първо това изиска, за питката.

Българска национална телевизия: Как му се коства на него в този момент тук?

- Добре, витален, има къде да обикаля, къде да тича. Ще отидем след това на пързалките и на люлките и по този начин.

- Ние за първи път идваме, видяхме в интернет и взехме решение да посетим.

Българска национална телевизия: От къде сте?

- От Стара Загора.

- Много постоянно навестявам приказната гора...Детето е доста щастливо тук, доста развлечение има...Определено си припомням приказките. Надявам се по-често да четата децата тези приказки, тъй като са в действителност от предишното.



Съвсем скоро към героите в парка ще бъдат добавени персонажите от още две обичани приказки – „ Щъркелът и лисицата “ и „ Най-скъпоценният плод “.

Татяна Бакова, заместник-кмет на Раковски: " Нови облици, нови животни и нови поучения хората да откриват, четейки в парка. "

В специфичен ъгъл са показани и умалени копия на новите седем чудеса на света. Автор на макетите е Ивайло
Билалов.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР