Спомняте ли си, когато един посетител на нашата Слънчева система

...
Спомняте ли си, когато един посетител на нашата Слънчева система
Коментари Харесай

Странностите на Оумуамуа продължават да озадачават учените

Спомняте ли си, когато един клиент на нашата Слънчева система стана обект на заглавия по целия свят предходната година: астрономите видяха метеорит приближаващ от други звезди и със странната форма на пура, който беше наименуван Оумуамуа (Oumuamua)?

И въпреки обектът да не е – както се надяваха почитателите на НЛО – артикул на извънземна технология, той се държа доста необичайно, като получи ненадейно нарастване на скоростта, до момента в който минаваше през вътрешната част на Слънчевата система предходната година.

Ново проучване ръководено от астрономи от Европейската галактическа организация (ESA), се взира от близко в странния клиент, който се отдалечава от нашата Слънчева система. Данните разкриват, че обектът форсира придвижването си, когато излиза от Слънчевата система, което не би трябвало да е допустимо, в случай че той беше просто каменист метеорит, който бива изхвърлен от гравитацията.

Вместо това, настояват откривателите, обектът най-вероятно е комета, което изяснява нарастването на скоростта. Идеята е, че газовете, нагряни по време на близкото прекосяване на Оумуамуа до нашето Слънце, в действителност излизат от неговата повърхнина и го форсират, нещо което дава отговор на това, което знаем за кометите.

Марко Мишели от ESA (Европейска галактическа агенция) съобщи: „ Нашите високо прецизни измервания на позицията на Оумуамуа разкриха, че има нещо, което визира неговото придвижване, с изключение на гравитационните сили на Слънцето и планетите “.

Анализирайки траекторията на междузвездния клиент, съавторът Дейвид Фарнокия от Центъра за проучване на близки земни обекти (CNEOS) в лабораторията за реактивни мотори на НАСА (JPL) откри, че увеличението на скоростта е в сходство с държанието на кометата.

Фарнокия споделя: „ Тази спомагателна фина мощ върху Оумуамуа евентуално е породена от струи от газообразен материал, изхвърлян от повърхността й. Този тип изхвърляне оказва въздействие върху придвижването на доста комети в нашата слънчева система „.

Кометите нормално изпускат огромни количества прахуляк и газ, когато се затоплят от Слънцето.

Но съгласно Оливие Хайнаут, академик от Европейската южна обсерватория „ няма забележими признаци за сходно изхвърляне на газ от Оумуамуа, тъй че тази сила  не може да се потвърди „.

Екипът обаче прави оценка, че „ изхвърлянето на газообразна материя от Оумуамуа може да е предизвикало доста малко количество прахови частици – задоволително, с цел да даде на обекта ускоряване, само че не задоволително, с цел да бъде очевидно и намерено.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР