Спомняте ли си Евро 2004 в Португалия - последното голямо

...
Спомняте ли си Евро 2004 в Португалия - последното голямо
Коментари Харесай

Първо беше Италия, а сега Холандия: защо все Швеция?

Спомняте ли си Евро 2004 в Португалия - последното огромно състезание, на което взехме присъединяване? Тогава бяхме в група с Швеция, Дания и Италия. Завършихме на последното място с 0 точки и голова разлика 1:9, само че не това потресе футболния свят.

Последните дуели от групата трябваше да дефинират кой от Швеция, Дания и Италия ще си стегне багажа дружно с България. Тогава при равни точки се гледаха директните дуели сред засегнатите отбори, а по-късно и головата разлика.

Преди последните срещи Швеция и Дания имаха по 4 точки, а Италия - 2 (0:0 с Дания и 1:1 против Швеция).

Тази класификация даваше големи шансове на адзурите да се класират напред при триумф над нашите, само че изискването бе Швеция и Дания да не завършат с голово тъждество 2:2 и нагоре. В последна сметка Италия би с попадение в 94-ата минута, а Швеция и Дания щяха да се класират в пакет и при 1:1, само че мачовете се организираха едновременно, а двете страни от Северна Европа не знаеха дали адзурите няма да осъществят и трети гол.

Така Швеция и Дания приключиха при комфортното 2:2, което породи доста въпроси по отношение на феърплея.

13 години по-късно, по подигравка на ориста, още веднъж сме в група с Швеция. Този път участваме в квалификации за класиране на Световното в Русия през 2018 година.

Два кръга преди края Франция е със 17 точки, Швеция е с 16, Холандия - 13, а България е с 12 точки. Тук критериите за класиране са леко изменени. Вече не се гледат директните дуели, а е значима головата разлика - тъничък миг, за който шведите още веднъж се ориентират най-добре.

Вчера мачът на скандинавците и Люксембург трябваше да се изиграе преди дуелите България - Франция и Беларус - Холандия. Селекционерът на лалетата Дик Адвокаат разгласи преди дуелите, че неговият отбор има късмет за второто място, което да им даде право на присъединяване в бараж за Русия 2018, защото не има вяра, че Швеция ще бие с 8:0. Да, но не - скандинавците печелят семейството си тъкмо с този резултат и изхвърлят Холандия от борбата за второто място още преди оранжевите да са изиграли мача в Беларус, който в последна сметка печелят с 3:1.

С това 8:0 тимът на Швеция, който е на втора позиция, събира 19 точки и голова разлика 26:7. Холандците остават трети с 16 точки и голова разлика 19:12. В последния кръг двете селекции се изправят една против друга в Холандия, само че след вчерашния скандинавски триумф лалетата се нуждаят от победа със… 7:0, с цел да изместят съперниците си от второто място.

Ако би трябвало да бъдем по-точни - Холандия би Люксембург с 5:0, само че шведите ги отвърнаха с 8:0, тъй като триумфът с 4:0 като посетител на Беларус в предходния кръг можеше да се окаже непълен.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР