Спомняте ли си една прочута сцена от филма Животинска къща,

...
Спомняте ли си една прочута сцена от филма Животинска къща,
Коментари Харесай

Един от най-големите страхове на всеки лидер

Спомняте ли си една фамозна сцена от кино лентата „ Животинска къща ”, където героят Блуто се пробва да събере приятелите си с вдъхновяваща тирада, излиза през вратата, само че... никой не го последва? Това е един от най-големите страхове на всеки водач.

Трудно е да преминеш от етапа на елементарен началник, който се старае всичко да върви безпрепятствено и да не останат неразрешени проблеми, до положението на водач, който повдига духовете и стимулира чиновниците. Мнозина се питат – какво ще стане, в случай че никой не реагира на мотивационните ми апели?

Успешните мениджъри умеят да осмислят нещата, да оправдават решенията си, да надзирават, да сформират бюджети и да делегират задания. За да станат същински водачи обаче, би трябвало да развият друга група мускули. С тяхна помощ те би трябвало да задават посоката, да стимулират другите и да основават среда, в която екипът може да поема нови провокации, без безусловно да му се споделя по какъв начин и за какво.

За да се случи това, би трябвало да преодолеете страха си да станете като Блуто – да водите, без някой да ви следва. Лидерството може да бъде реализирано, като задаваме вярната посока и споделяме значимите неща. Ето по какъв начин може да стигнем до това:

Престанете да се пробвате да управлявате следните неща:
Как екипът ви да си прави ежедневните задания.Кога да става това.Кой да извършва дилемите.
Започнете да задавате следните въпроси:
Кой желае да помогне да създадем това действителност?Как бихте създали следното...?На какво сте подготвени, с цел да свършим това през днешния ден?
Ето по този начин преминавате от нормално ръководство към обосноваване, което основава вълна от реакции. Когато някой вдигне ръка за помощ, предложете поддръжка, отбрана, съвет, окуражаване. Когато дойдат да ви помолят за нещо – помощ, запас, бюджет – дайте им го. Щом имат проект да създадат нещо ново и забавно, вие би трябвало да отворите вратата и да го извършите допустимо.

Щом един-двама души от екипа ви стартират да подхващат тези първи стъпки към разпоредителност и автономия, направете това обществено притежание, с цел да покажете на останалите по какъв начин наподобява триумфът. След това хората освен ще стартират да ви следват – почитателите даже ще изпреварят своя водач, само че постоянно в посоката, която сте определили вие.

Кен Пърлман, специалист по лидерски тактики, за RealBusiness
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР