Спомням си, че си мислех, че умирам, каза той. За

...
Спомням си, че си мислех, че умирам, каза той. За
Коментари Харесай

Салман Рушди, две години след нападението: Окото ми висеше като в...

" Спомням си, че си мислех, че загивам ", сподели той. " За благополучие, грешах. "

 

Писателят декларира, че употребява новата си книга " Нож " като метод да се бори против случилото се. Рушди има " безумни сънища " за нападението с нож

Нападението е осъществено в учебен институт в щата Ню Йорк през август 2022 година, когато той се е подготвял да изнесе лекция.

 

Той си спомня по какъв начин нападателят се доближил " със спринт по стълбите " и го намушкал 12 пъти, в това число във врата и корема, в офанзива, траяла 27 секунди.

 

" Не бих могъл да се преборя с него ", споделя създателят. " Не можех да избягам от него. "

 

Сър Салман сподели, че е паднал на пода, където е лежал с " впечатляващо количество кръв " към себе си. С хеликоптер е бил откаран в болница, където се е възстановявал шест седмици.

 

76-годишният британско-американски публицист от индийски генезис е един от най-влиятелните модерни писатели. Нападението господства в новинарските заглавия по целия свят.

 

Преди това Салман прекарва няколко години в конспиративност, откакто публикуването на " Сатанински стихове " през 1988 година провокира закани против живота му.

 

Той признава, че си е помислил, че някой ден някой може да " изскочи от публиката ". " Ясно е, че би било неуместно да не ми е минало през мозъка. "

Нападението поврежда черния дроб и ръцете на сър Салман и прекъсва нервите на дясното му око.

Окото му изглеждало " доста подуто, подуто ", споделя той. " То като че ли висеше от лицето ми, седеше на бузата ми, споделих, че е като меко сварено яйце. И беше сляпо. "

 

Сър Салман сподели, че загубата на едното око " ме разстройва всеки ден ". Той счита, че би трябвало да внимава повече, когато слиза по стълби, пресича път или даже когато налива вода в чаша.

 

Но счита, че е имал шанс, че е избегнал мозъчно увреждане. " Това означаваше, че в действителност към момента мога да бъда себе си. "

 

Водещият на събитието, на което сър Салман е бил намушкан с нож, съобщи пред Би Би Си, че съжалява, че не е могъл да направи повече, с цел да предотврати нападението.

 

" Имаш възприятието, че в случай че беше работил по-бързо, доста от това можеше да бъде предотвратено ", сподели Хенри Рийс. Но благодарността на сър Салман към хората, които са му помогнали в деня на нападението, в това число и към Рийз, както и към лекарите, които са се грижили за него, е ясна още от първата страница на " Нож ".

 

Книгата е отдадена просто на " мъжете и дамите, които избавиха живота ми ".

За първи път сър Салман разкрива какво би желал да каже на хипотетичния си нападател. В " Нож " Рушди организира утопичен диалог с нападателя си, в който дава отговор на това.

 

Хади Матар, 26-годишен гражданин на Ню Джърси, е упрекнат, че го е намушкал с нож. Матар не се е признал за отговорен и е арестуван без право на гаранция.

В изявление за New York Post, обещано от пандиза, Матар съобщи, че е гледал видеоклипове на сър Салман в YouTube. " Не одобрявам хора, които са неискрени по този метод ", сподели Матар.

 

" В Америка доста хора се преструват на почтени, само че носят маски и лъжат. И това би ли било причина да ги убием всички? " - пита той.

 

Сър Салман в никакъв случай не се е срещал с нападателя си. Но евентуално ще се изправи лице в лице с него в съда, когато стартира процесът.

Процесът беше отсрочен, откакто юристите на обвинения обявиха, че имат право да се срещнат с книгата на сър Салман, защото тя може да бъде доказателство. Сега се чака то да се организира през есента.

 

Превод и редакция ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР