Споменаването на евентуална задкулисна близост между съдия, натрупал значително имотно

...
Споменаването на евентуална задкулисна близост между съдия, натрупал значително имотно
Коментари Харесай

Не споменавай напразно името на ДПС: журналисти бяха осъдени, защото твърдят, че съдия е свързан с движението

Споменаването на възможна подмолна непосредственост сред арбитър, натрупал доста имотно положение и Движение за права и свободи може да коства на публицисти 4000 лв. и, несъмнено, присъда. Това излиза наяве от (САС), излязло в края на предходната година.

Състав на САС осъди журналиста от " Свободна Европа " Борис Митов, както и предходния му шеф - Mediapool.bg, в лицето на основната редакторка на медията Стояна Георгиева солидарно да заплатят 4000 на гражданския арбитър Светлин Михайлов.

Причината е, че в поредност текстове за кариерното развиване на Михайлов, репортерът Борис Митов визира в уеб страницата Медиапул въпроса за възможна непосредственост на магистрата до Движението за права и свободи. Тъй като съдиите в България са деполитизирани, магистратите от САС считат споменаването на подозрения за сходно събитие за позорящи.

Преди година на те бяха наказани да платят на Михайлов рекордните за българските стандарти 67 000 лв. (обезщетение и правосъдни разноски). Причината: съдийката по делото беше сметнала, че определянето на някого като " абсурден " въз основа на обстоятелства, в действителност е " засегнатост и клюка ".
Реклама
Сега, на втора инстанция Софийският апелативен съд понижава 15 пъти компенсацията, което магистратът изиска и получи от първата инстанция и отхвърля всички други негови искания към публицистите.

Предстои публицистите да апелират пред Върховния касационен съд, само че не е ясно дали жалбата им ще бъде позволена.

Единственото, с което се съгласяват апелативните съдии Елизабет Петрова, Катерина Рачева и Мария Райкинска е, че споменаването на " непосредственост " сред Михайлов и Движение за права и свободи съставлява " позорящо събитие ". Те обаче не намират проблем в това въз основа на събраната фактология Светлин Михайлов да бъде охарактеризиран като " абсурден ".

Съдиите акцентират единствено, че в материалите на Борис Митов липсват доказателства за непосредственост сред магистрата и партията.
Реклама За какво става дума
Светлин Михайлов завежда делото против Медиапул и Митов поради поредност изявления от 2018 година Поводът за текстовете е тогавашния опит на съдията да оглави още веднъж Софийския градски съд. Към оня миг Михайлов към този момент е бил един път административен началник на Софийски градски съд в интервала 2004 - 2009 година

В публикациите си Борисов Митов обобщава обществено известни и неведнъж коментирани в медиите обстоятелства, свързани с времето, в което Михайлов оглавява съда. Обект на текстовете е и имущественото положение на съдията, който към оня миг публично е заявил, че има над 1 млн. лева

Претенциите на Михайлов към журналиста и медията са, че в четирите текста, отдадени на него е избран като " абсурден ", както и че се че се напомня, че е той разрешил специфичните разследващи средства по известната в предишното разработка на ДАНС " Галерия ".

Освен това към биографията на Михайлов е добавено и това, че " в съдийската колегия импровизирано се говореше, че Михайлов се радва на благоразположението на Движение за права и свободи, до момента в който беше ръководител на съда ", както и че е бил " прочут с близостта си до Движение за права и свободи ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР