„Споменът – скръб и утеха“. Върху тази тема в елегията

...
„Споменът – скръб и утеха“. Върху тази тема в елегията
Коментари Харесай

Над 1170 младежи не се явиха на матурата си по БЕЛ


„ Споменът – тъга и разтуха “. Върху тази тематика в елегията „ Аз желая да те помня все по този начин “ на Димчо Дебелянов разсъждаваха зрелостниците, които избраха да пишат интерпретативно съчинение на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Втората опция беше есе със заглавие „ Тежестта на думите “. Младежите имаха 120 минути, с цел да основат текст с размер до четири страници.

Съчинението е върху изучавана творба. То допуска зрелостниците да разкодират основните думи в заглавието и да интерпретират заложената тематика по отношение на текста на творбата. От тях се чака да формулират ясна теза, да я аргументират, да разясняват употребяваните изразни средства.

Темата за есе не е обвързана с съответен книжовен текст и при нейното интерпретиране няма ограничавания.

В първата част на матурата по български език и литература се акцентира върху използването на книжовните правила и четенето с схващане. Във втората част се изискваше познаване на изучаваните литературни творби и дарба за тяхното пояснение. В една от дилемите се очакваше зрелостниците да открият тематиката в фрагмент от неизучавана творба, а в друга – да съпоставят интерпретацията на една и съща тематика в изучаван и в неизучаван текст.

46 661 младежи подадоха заявки за явяване на днешния изпит. До него бяха позволени 44 206 зрелостници. Останалите не са приключили сполучливо XII клас. На матурата се явиха 43 028 души, което е 97% от позволените.

Един карантиниран абитуриент се е присъединил в изпита в Габрово при съблюдаване на всички санитарно-хигиенни рекомендации на Министерството на здравеопазването.

Досега в Министерството на образованието и науката са постъпили пет сигнала за нарушавания. В Самоков е анулирана изпитна работа, тъй като не е употребен черен химикал. Във Варна, Пловдив, Сандански и Кърджали са хванати зрелостници с мобилни телефони.

Днес се организира матура в 736 учебни заведения. Навсякъде бяха обезпечени квестори и видеонаблюдение.

Резултатите ще бъдат оповестени до 8 юни т.г.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР