Спокойно, без сериозни нарушения, протича изборният ден в 13-те общини

...
Спокойно, без сериозни нарушения, протича изборният ден в 13-те общини
Коментари Харесай

В Созополско село поискаха проверка заради необичайно много регистрации по настоящ адрес

Спокойно, без съществени нарушавания, протича изборният ден в 13-те общини в Бургаска област. Рано сутринта само в селата на общините Приморско и Созопол имаше напрежение към регистрациите на хора по сегашен адрес, които се одобряват като изборни туристи.

Избирателната интензивност в Бургас към 11:00 часа е близо 10% и повтаря тази на изборите преди 4 години.

Основателни ли са жалбите за повишения брой регистрации по сегашен адрес?

Двама от претендентите за кмет на Община Приморско са изпратили жалбите, в които е посочено, че дерегистрирани хора по сегашен адрес участват в описите.

След питане от Общинската изборна комисия до териториалното звено на “ГРАО “ – Бургас е станало ясно, че заповедта за дерегистрация, издадена от кмета на Приморско, е от 13 октомври, а описите са направени три дни по-късно и са съобразени с нея. Така, всичко е наред! Хората, вписани в изборните описи, имат право на глас и могат да се възползват от него, а жалбите са неоснователни.

От регионалната администрация в Бургас, където е постъпила жалбата за созополското село Индже челник отхвърлиха коментар дали е осъществена инспекция.

Какъв е казусът там? След осем години за първи път в селото се избира кмет. Трима са претендентите за поста, а 101 са записаните поданици на селото по сегашен адрес.

Най-изненадващо при приемане на описите от секционната изборна комисия нощес, хората схващат, че в тях са добавени още 140 души по сегашен адрес. Тъй като това е изцяло задоволително, с цел да подмени вота на хората в селото, те са поискали да се направи инспекция.

Какво споделиха жителите:

“Не знаем от кое място пристигнаха записаните хора. Как за какво са създали регистрациите, с цел да печелят?! “.

Какво отговори секретарят на секционната изборна комисия в Индже челник – Величка Димитрова:

“Има регистрации, селото се оживи. В последните години се разрасна, купуват се къщи. Това е от няколко години. Аз не познавам всички “.

Най-високата изборна интензивност досега е регистрирана точно в село Индже челник в Бургаско. До 11:00 часа  са дали своят вот 45 на 100 от имащите право на глас. Рано сутринта там имаше опашка пред от чакащи да гласоподава.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР