Спокойните и стресираните хора боравят различно с мишката и клавиатурата(снимка:

...
Спокойните и стресираните хора боравят различно с мишката и клавиатурата(снимка:
Коментари Харесай

Управлението на мишката и клавиатурата издава нивото на стрес


Спокойните и уплашените хора боравят друго с мишката и клавиатурата
(снимка: CC0 Public Domain)

Известно е, че огромна част от чиновниците в офисите работят под стрес. Така да вземем за пример, всеки трети офис служащ в Швейцария страда от стрес, съгласно изследвания. Едно ново проучване откри, че методът, по който човек употребява компютърната мишка и написа на клавиатурата, разкрива равнището му на стрес.

Обичайно равнището на нервното напрежение на индивида се следи посредством пулса. Но в този момент, с определянето на напрежението по стила на работа с клавиатурата и мишката, може по-лесно да се предотврати прекосяването на напрежението в хронично положение и появяването на съществени здравословни проблеми.

Стилът на потребление на мишката и писането като знак за равнището на стрес са изследвани от експерти на Швейцарския софтуерен институт в Цюрих (ETHZ), които са следили 90 доброволци, заяви ScienceAlert. Половината от тях са правили естествена офис работа с компютър без външна интервенция, до момента в който другата половина са работили под непрекъсната външна интервенция, разсейвани са по един или различен метод и по този начин е повишавано равнището им на стрес.
още по темата
Бързо излиза наяве, че спокойните хора и тези, които работят под напън, управляват мишката и пишат текст по разнообразни способи. Ако субектите постоянно се разсейват по време на работа, придвижванията на курсора на мишката стават по-малко прецизни, по-продължителни и от време на време несистематични, което нормално се разказва в логиката на психиката като „ невромоторен звук ”. Натоварването на мозъка се усилва и това се отразява на фината моторика.

При писането с външна интервенция се следи нещо сходно – броят на грешките и броят на късите паузи се усилват. Хората, които работят без външни разстройства, имат по-дълги паузи, само че писането им е по-плавно и по-дълго. Паралелното премерване на сърдечната периодичност не демонстрира доста разнообразни нюанси в нито една от двете групи. Външно човек наподобява спокоен, със постоянен пулс, само че ръководството на мишката издава, че е под напрежение.

Учените ще продължат да събират и обобщават данни от проучването до края на тази година. Всичко се прави анонимно, планът не цели да даде на работодателите инструмент за следене на чиновниците в офиса. Задачата е единствено да се следи равнището на стрес.

Машинното образование оказва помощ на учените да схванат всички нюанси, въз основа на които в последна сметка ще бъде построен модел за оценка на равнището на стрес на офис чиновниците според от стила на ръководство на мишката и практиката на писане с клавиатурата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР