Спокойна съм, съвестта ми е чиста. Дали е могло да

...
Спокойна съм, съвестта ми е чиста. Дали е могло да
Коментари Харесай

Цецка Цачева: Съвестта ми е чиста. Тръгвам си с усещането за свършена работа

Спокойна съм, съвестта ми е чиста. Дали е могло да бъде по-добре? Вероятно. Винаги може да бъде по-добре. Но си потеглям с чувство за свършена работа - по този начин, както е трябвало да бъде свършена и в министерството, и преди този момент - в Народното събрание.

Това съобщи министърът на правораздаването в оставка Цецка Цачева в изявление по Българска национална телевизия през днешния ден. Вчера държавната пресслужба обществено разгласи оставката ѝ, само че през днешния ден Цачева увери, че е била подготвена с нея още в четвъртък - от момента, в който името ѝ е било обвързвано със абсурда с жилищата, купени от компанията " Артекс " в столичния ж.к. " Изток ". С такива са се сдобили Цветан Цветанов, Вежди Рашидов, кумицата на Цветанов - зам.-министърът на спорта Ваня Колева, която също подаде оставка, и Цачева.

Изчакала, с цел да може министър председателят Борисов да се върне от Брюксел и да я разпише, само че му споделила за желанието си по телефона.

" Във вчерашния ден рано сутринта организирахме диалог с премиера. Заявих желанието си да подам оставка, то бе споделено от него и оставката към този момент е реалност. Днес аз съм министър в оставка. Поисках документално в заявката си използването на постоянния годишен отпуск, който не съм употребила за тази година, до времето, когато оставката бъде импортирана в Народното събрание за гласоподаване. Считам, че не е редно по време на такива инспекции който и да е министър на правораздаването да извършва функционалностите си. В утрешния ден официално би трябвало да ми бъде позволена отпуската ", сподели Цачева.

На въпрос Борисов ли я е предиздвикал да си подаде оставката тя съобщи: " Не, изрично. Но той показа моето желание да подам оставка ".

Винаги, когато има сходен скандал и е забъркано името на политик, моето персонално виждане е, че би трябвало да се носи отговорност - акцентира Цачева, която праволинейно отхвърляше да разяснява главният човек в абсурда с жилищата - Цветан Цветанов. Тя увери, че още в петък е поискала документално от антикорупционната комисия и ВКП да бъдат осъществени инспекции на произхода на средства и че е поискала резултатите от тях да бъдат оповестени обществено и транспарантно.

" Отговарям единствено за себе си. Имам единствено този апартамент. От декларациите ми ще се наблюдава, че цялото ми имущество, с което съм влезнала във властта - което не е купувано нито с приватизационни покупко-продажби, нито от държавни компании, всичко това е продадено и това е произходът на средствата... Заменила съм всички парцели за този парцел. Нека органите да кажат равностойни ли са цените, защо става въпрос. Както и - работя 10 години, за тях имам някакви спестявания. Всичко го има в декларациите, не се тормозя, дано да се наблюдава. "

Цачева добави, че " с този акт желая просто изрично да смъква всякакво напрежение към премиера, към държавното управление. Просто всеки би трябвало да дава отговор самичък за себе си. Така считам, че се носи отговорност. Показала съм го и във времето обратно. Спомняте си президентската акция - изгубих и одобрих еднолично отговорността за това. Партията продължи напред. В интерес и на ГЕРБ, и на държавното управление е този акт, който аз направих. "

Тя съобщи, че не е знаела за именитите си съседи, че в случай че е знаела, евентуално е щяла да мисли по различен метод. А също - че няма никакви връзки с компанията продавач.

" Не съм имала информация и познание кой, къде, какво и по какъв начин е купувал от тази компания, давам отговор за себе си. Проверката ще ревизира моите сметки, дадох единодушие да бъдат разкрити, тъй че аз давам отговор за себе си. "

Тя акцентира, че цената, която е платила е " цената на парцела в недодялан градеж, който е неспособен за обитаване и живеене " и че авансово се е съветвала с нотариуси и юристи.

" В моя нотариален акт написа какъв брой съм платила и това може да се наблюдава от 2017 година, от предплатените вноски, които съм превеждала от моята сметка. "

На упрека, че е купила жилището на цена под пазарната, тя отговори с въпрос:

" Какво значи действителна пазарна цена? Това е въпрос на договаряне сред купувача и продавача. Онова, което мога да заявя е, че има жилища, парцели, които са купени на по-ниска цена от мен, само че те не са обект на медиен интерес сега. Нека да оставим инспекцията, да се произнесат обществено органите. Аз съм поискала обществено да бъдат оповестени резултатите, тъй че нямам никакви притеснения. "

На въпрос за равносметката, която си прави, Цачева отговори:

" Вероятно с цел да бъда тук, пред вас, като министър в оставка, нещо някъде не съм направила както би трябвало. Личното ми разбиране като правист е, че договорката ми е по отношение на законите на страната. Дали е осъществено закононарушение или нарушаване, дано да кажат способените институции.

И в работата ми в Народното събрание, и в работата ми като министър аз съм с чувството, че съм изпълнявала функционалностите си по този начин, както би следвало да бъде. Всичко беше разнищено до последно. Никой не е споделил, че съм направила престъпление, че съм злоупотребявала с публични поръчки, с публични средства и така нататък В този смисъл, аз съм спокойна, съвестта ми е чиста. Дали е могло да бъде по-добре? Вероятно. Винаги може да бъде по-добре. Но си потеглям с чувство за свършена работа по този начин, както е трябвало да бъде свършена и в министерството, а преди този момент и в Народното събрание ".

Попитана дали остава в политиката тя съобщи:

" Днес съм министър в оставка. Утрешният ден ще бъда министър в оставка в отпуск. Какво ще се случи в сряда, четвъртък, след гласуването на оставката ми е въпрос, чието решение ще взема аз, дружно с моето семейство ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР