Спокоен съм, защото всеки долар, който съм спечелил, съм придобил

...
Спокоен съм, защото всеки долар, който съм спечелил, съм придобил
Коментари Харесай

Милионер в Америка: Кой е един от най-успелите български емигранти?

„ Спокоен съм, тъй като всеки $, който съм спечелил, съм придобил по почтен метод ”. Това са думи на един от най-богатите български емигранти Шефкет Чападжиев с псевдоним Чап. Той е и първият българин, който още през 2008 година заплаща близо 200 хиляди $, с цел да лети в космоса с компанията на милиардера Ричард Брансън Virgin Galactic. 

Проектът обаче се забави доста, като през предходната година компанията реализира първия изпитателен полет на галактическия аероплан Unity-22 до ръба на космоса с цялостен потенциал - двама водачи и четирима пасажери, измежду които беше и самият Брансън. Някои медии настояват, че преди дни Брансън е върнал парите на Чападжиев, защото не може да го прати в космоса. Причината за провалената договорка е, че Чап от дълго време е платил на Брансън за полета, само че полетът на Virgin Galactic непрекъснато се е отлагал.

На този стадий в своя живот Чападжиев може да си разреши да гледа към космоса, само че неговата история стартира много по-рано и много по-скромно. Той е роден през 1939 година в Родопите - в град Мадан, в фамилията на малък търговец, което поради политическите възгледи на татко му, е репресирано от комунистическия режим и краткотрайно изселено в село покрай Котел. През 1953 година фамилията се връща в Мадан, само че не и в родната къща на Чападжиев. Там той приключва и междинното си обучение.

След несполучлив опит през 1959 година, Чападжиев и неговият другар Хамид Русев, вършат нов опит да избягат от България през 1963 година Те минават в Гърция, където са предадени на американското разузнаване и се озовават в бежански лагер. През 1964 година, на рождения ден на Чападжиев – 24 април - двамата напущат с транспортен съд Гърция в посока Ню Йорк. По думите на самия Чападжиев концепцията му да емигрира тъкмо в Чикаго идва, откакто прочита пътеписа на Алеко Константинов " До Чикаго и обратно ".

Чападжиев се озовава в Чикаго със 75 цента в джоба, а първата му работа е като разносвач на олио от врата на врата, където, по негови думи, работи против 1.25 $ на час. След това е сервитьор и даже пробва да отвори личен ресторант, само че това негово бизнес начинание се оказва несполучливо.

Бъдещият милионер има прочут опит от работата си в печатница в Мадан като юноша. В Съединени американски щати намира сходна работа, обвързвана със сгъването на брошури, само че взема решение, че в случай че има личен бизнес, ще печели повече пари. В средата на 70-те години на предишния век стартира личен бизнес с три машини за отпечатване и прегъване на брошури, купени с 10 хиляди $ банков заем и лични спестявания.

През 1979 година той основава и първата си фабрика, от която излизат по над 25 млн. рекламни брошури дневно. Чападжиев купува първата си къща в Съединени американски щати през 1966 година Твърди, че е наследил предприемаческия дух от своя татко, който го карал да работи, до момента в който другите деца играели, което след това му оказва помощ доста, когато идва в Съединени американски щати.

Ако си в бизнеса и не правиш пари, то какъв бизнес е? Защото в случай че не правиш пари, ти фалираш ", споделя Чападжиев.

Той се среща на курс по британски език със брачната половинка си Магдалена, която е от Еквадор. Двамата имат три деца, а на 82-годишна възраст той става и дядо. През 90-те години продава бизнеса си и стартира да ръководи средствата си, като има съществени вложения в парцели и на борсата. Част от парцелите, които има, са във Флорида, Чикаго, Ню Йорк и в столицата на Еквадор – Кито. Сред притежанията му в Чикаго е и апартамент на 88-ия етаж в известния небостъргач Джон Хенкок, който е петият най-голям в града и 13-ият най-голям в Съединени американски щати.
От Чикаго до Мадан – пътят на щедростта
Известен е с благотворителната си активност както в Съединени американски щати, по този начин и в България, като през годините е дарявал средства за храмове, сиропиталища, старешки домове и най-различни дела. Паметникът на Алеко Константинов в Чикаго е построен с негови средства.

По-рано тази година Чападжиев посети болничното заведение в своя роден град Мадан, която беше актуализирана с неговото подаяние в размер на 1 млн. $.



Интересен факт е, че той е другар с най-успелия български футболист Христо Стоичков, който в интервала 2000 – 2001 година играеше за тима на Чикаго Файър от американската МЛС, а в този момент работи като анализатор и коментатор в Маями.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинмилионер Америка Родопите български емигранти Вдъхновяващи истории на съумели българи ПоследниНай-четениЛичности 200 Милионер в Америка: Кой е един от най-успелите български емигранти? Любопитно 292 Мъск пита потребителите на Twitter да възвърне ли акаунта на Тръмп Лукс 5574 Pangeos – гиганският плаващ град за $8 милиарда Образование 248 Ръст на искащите да учат педагогичен и медицински специалности Компании 14654 Exe Solar построява цех за 13 млн. лева в Ямбол Имоти 14115 След невъобразим растеж: Охлаждането на имотния пазар в България стартира Компании 10821 Европейски фешън колос навлиза на Балканите Крипто 9416 Милиардерът, който желае да избави „ полудялата “ криптоиндустрия Всички новини08:32 Туризъм 200 Испански град е разгласен за най-евтината европейска дестинацияОще от ЛичностиВиж всичкиКралят бизнесмен, който построи водеща марка за био храни

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР