Спогодба за 12,6 млн. лева, които представляват две трети от

...
Спогодба за 12,6 млн. лева, които представляват две трети от
Коментари Харесай

Строители искат 2/3 от годишния бюджет на община Чирпан, направени водопроводи не са им платени 

Спогодба за 12,6 млн. лв., които съставляват две трети от годишния бюджет на община Чирпан, предлага консорциум „ КРАМ Щрабаг ЕВИ МСМ “. Водещ сътрудник в него е компания „ Евиданс Инженеринг “ ЕООД с 69,4% и съдружниците „ Щрабаг “ (с 28,6%) и „ МСМ – Проектстрой “ (с 2%).  
Обединението е изпълнило план за реорганизация и рехабилитация на водопроводната мрежа в три села – Гита, Свобода и Зетьово, на стойност 20,4 млн. лева с Данък добавена стойност. Проектът е обезпечен със средства от Програмата за развиване на селските региони, с финансиращ орган Държавният фонд „ Земеделие “ (ДФЗ). 
Историята е с начало 2013 година. Тогава община Чирпан с кмет Кичка Петкова избира с социална поръчка въпросния консорциум за реализатор и подписва четири контракта, защото водопроводът в Зетьово е разграничен на два обекта – на север и на юг от основния път Чирпан-Меричлери.

Работата стартира и завършва без проблеми. След искане от общината до ДФЗ тя е получила и превела на изпълнителя предплатеното съвсем 9,4 млн. лева Проблемът сред общината и изпълнителя стартира в края на 2015-та, началото на 2016-та година, когато би трябвало да създадат окончателното заплащане.

На фотографията отляво-надясно: Цвятко Туджаров - шеф на компанията за строителен контрол, Стела Стоянова - шеф на консорциума, притежател на " Евиданс Инженеринг ", Николай Иванов - представител на Щрабаг АГ - Австрия, по време на първата копка на обекта
Междувременно, поради нередности с извършената социална поръчка и неизцяло удостоверени строителни работи към оня миг, ДФЗ отхвърля заплащания по 4-те контракта, а на общината е наложена финансова промяна в размер на 25% от цената на контракта, близо 4,5 млн. лв.. След инспекциите, в които открива съответните нередности, е несъмнено допустимата дотация по подадените поръчки за дефинитивно заплащане по четирите контракта да е в размер на 0,00 лева - т.е. нищо.
Оттам-насетне общината стопира заплащанията на изпълнителя, въпреки да е приела с акт пример 16 изпълнените ѝ обекти и да са въведени в употреба.  
Опитите за срещи и реализиране на съглашение с предходната кметица удрят на камък. Сега от консорциума вършат опит да реализират съгласие с сегашния кмет Ивайло Крачолов. До него и ръководителя на локалния парламент, както и до още редица институции и медии, в това число Actualno.com, е изпратена покана за нотариална конвенция. Сумата, която е вписана в нея като дължима от община Чирпан, е 12,6 млн. лв.. От консорциума оферират три разновидността на съглашение, като подаряват до една трета от парите за обществени, просветителни и спортни начинания в община Чирпан.  
" Общината един път беше наказана от решаващия Апелативен съд към БТПП с стимулирано решение (на 20 декември 2018-та общината бе наказана от Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата (БТТП) да заплати на изпълнителя сумата от 11 973 086 лева – б.р.). Същото беше анулирано по исков ред от Върховен касационен съд, само че с само съображение, че искът е заведен погрешно от шефа на обединяването, а не от всички съдружници. Това е нарушаване, което може на момента да се санира и община Чирпан ще бъде наказана още един път. Решаващият съд постанови решение, че парите се дължат. Върховен касационен съд също удостоверява решението на Апелативен съд при БТПП в тази си част, а само указва метода по-който е редно да си ги желаяме “, сочат в писмото от консорциума.
" Ние сме изпълнили контракта. Близо 5 000 поданици на селата Гита, Зетьово и Свобода употребяват " Европейска вода ". Ние имаме вяра в българския съд, който ще реши заслужено проблема. В последна сметка ние сме построили 45 000 метра водопроводна мрежа, а против нея няма заплащане ", допълват от там.
Към сегашния миг е налице искова молба по ново дело пред Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата според напътствията на Върховен касационен съд. С новото дело се санират пропуските при завеждане на първото дело пред този съд, указани от решаващия състав на Върховен касационен съд.
" Указанията на Върховен касационен съд са ясни и те ще бъдат прецизно спазени. При неподходящ излаз от делото община Чирпан ще бъде наказана да заплати описаните нагоре суми, ведно с импортираната арбитражна такса в размер на 143 032,09 лв., адвокатски хонорар в размер на 300 000 лв., възможна такса, импортирана от общината за анулация на арбитражното решение от Върховен касационен съд в размер на 504 208,37, както и към 350 000 лв. разноски по изпълнително дело, включващо и такси по издаване на изпълнителни листове и адвокатски възнаграждения. Реална е опцията сумата, за която общината бъде наказана, да набъбне с съвсем 1 500 000 лв. поради сторени и присъдени разходи за всички инстанции над дължимата по контракт сума от 12 605 209,16 лв., с което отговорностите на община Чирпан ще бъдат в размер на 14 105 209.16 лв. “, прецизират от консорциума.   
Пред Actualno.com новият кмет на общината Ивайло Крачолов съобщи, че тази сума от 12,6 млн. лв. е дължима съгласно изпълнителя, само че там въпросът " е извънредно комплициран правно и в действителност ". Категоричен е, че ще предприеме дейности, с цел да се обясни дължат ли се суми, в случай че се дължат, какъв брой са и към кого се дължат, и така нататък
" Дали на някого се дължи, какъв е правният статус на този консорциум сега занапред следва да се обяснява. Към сегашния миг тази тематика не е на дневен ред. Караме го малко по малко. Най-напред желаеме да приключим отговорностите към Национална агенция за приходите (на стойност 14,5 млн. лева, които са трансферирани на Национална агенция за приходите – б. р.), което ми е извънредно значимо, а по-късно разясняваме втората част на проблема. Това е втората част на най-големия проблем за общината в действителност ", акцентира градоначалникът.
Цялото изявление с кмета може да прочетете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР