Споделянето на тежестта в НАТО се запазва като цел, заяви

...
Споделянето на тежестта в НАТО се запазва като цел, заяви
Коментари Харесай

НАТО запазва целта за ръст на отбранителните разходи

Споделянето на тежестта в НАТО се резервира като цел, съобщи през днешния ден генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в тирада на среща, проведена от фондация "Карнеги ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Той показа резюме на предложенията, които получи по-рано тази седмица от работна група от 10 самостоятелни специалисти, натоварени със задачата да дефинират посоката на алианса в идващото десетилетие. Столтенберг посочи, че на основата на получения отчет следва да изготви рекомендации, които да бъдат разисквани на срещата на върха на НАТО следващата година.

Време е за нова стратегическа идея за алианса, в последните години ситуацията със сигурността претърпя дълбоки промени, уточни той. Ще останем районен съюз, само че сме изправени все по-често пред международни закани като измененията в природата, възхода на Китай, провокациите за интернационалния ред, тероризма, добави генералният секретар.

Равномерната делба на разноските за НАТО бе едно от упованията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп при встъпването му в служба преди три години и от този момент пактът заяви за сензитивен растеж на приноса на съдружниците от Европа и Канада. През 2014 година НАТО си сложи за цел до 2024 година отбранителните разноски да доближат два % от Брутният вътрешен продукт на страните от организацията.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР