СподелиЗаместник-председателят на ЦИК Росица Матева заяви, че когато са насрочени

...
СподелиЗаместник-председателят на ЦИК Росица Матева заяви, че когато са насрочени
Коментари Харесай

ЦИК показа бюлетините за 9 юни – в зелено и синьо

Сподели
Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева съобщи, че когато са планувани два типа избори на един и същи ден, условието на Изборния кодекс е на гърба на бюлетините полиграфическата отбрана да бъде в друг цвят. Тя изясни, че защото в тези избори се гласоподава в пропорционална листа и бюлетините си наподобяват, ЦИК е взела решение бюлетините и на лицевата страна да бъдат в друг цвят.

Бюлетината за народни представители ще бъде в зелено – на гърба и начело на лицевата страната. На бюлетината са изписани със зелен цвят номерата на партиите, обединенията и преференциите.

Бюлетината за членове за Екологичен потенциал е в наследник цвят. В изборите за членове на Екологичен потенциал има една кандидатска листа – 17 претенденти, тя е идентична за цялата страна и за гласоподаване отвън страната.

Матева изясни, че наложително при гласоподаване с хартиени бюлетини, преди гласоподавателите да гласоподават в кръгчето с преференциите, в случай че желаят да поддържат избран претендент, би трябвало да се гласоподава в квадратчето с номера на партията или обединението, която е издигнала претендента. Ако се гласоподава единствено в кръгчетата – това прави гласът нереален. Избирателите би трябвало на първо време да гласоподават в квадратчето с номера на партията или обединението.

Бюлетините са с дължина 50 см. На гърба им ще се слагат два печата – първият, когато се откъсва бюлетината от кучана, а вторият преди да се пусне в урната.

По отношение на електронната бюлетина – употребява се софтуерът, който е употребен на локалните избори.

Матева подсети, че през днешния ден в 00 часа българско време изтича срокът, в който гласоподаватели в чужбина могат да подадат заявки, с цел да бъдат включени в изборни описи за гласоподаване отвън страната.

Досега доказани заявки за членове за Екологичен потенциал са 8 337, а за народни представители 34 069. До края на седмицата ЦИК ще одобри решение, с което ще дефинира местата в страните, в които ще има изборни секции.

Матева уточни, че през днешния ден 14 май, районните изборни комисии следва да назначат и секционните изборни комисии, като изрази вяра всички районни изборни комисии да вземат решения.

От през днешния ден до 18 май ЦИК стартира да приема документи за допускане и регистрация на партии и обединения за присъединяване в частичните локални избори, планувани за 23 юни.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР