СподелиЙордан Цонев е политик и депутат в няколко Народни събрания

...
СподелиЙордан Цонев е политик и депутат в няколко Народни събрания
Коментари Харесай

Какво каза председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев по време на дебатите за бюджета?

Сподели
Йордан Цонев е политик и народен представител в няколко Народни събрания от ПГна Движение за права и свободи. Роден е на 5 октомври 1956 година в Карапелит, област Добрич. Завършва „ Икономика и организация на строителството “ във Висшия институт за национално стопанство във Варна. Избран е за народен представител в 38-ото Народно събрание от листата на Съюз на демократичните сили. В 40-ото Народно събрание влиза от листата на Движение за права и свободи и става неин зам.-председател и член на Комисията по бюджет и финанси и Делегацията в Интерпарламентарната асамблея по православие. Депутат е и в 41-вото, 42-рото, 43-тото, 44-тото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Заместник-председател е на 48-ото Народно събрание. Председател на Комисията по бюджет и финанси в 49-то Народно събрание.

„ Движение за права и свободи ще поддържа бюджет 2024. Дискусията, която се организира, беше ползотворна. И това не е клише… През годините съм защитавал тезата за нулевия недостиг, което е безспорна неточност. Струваше ни се, че Световната банка и Чикагската школа са абсолют. От три години към този момент не мисля по този начин. Анализирайки това което се случва в Европейски Съюз и в еврозоната съм стигнал до други заключения. Дали да имаме недостиг и да усилваме дълга – ДА. Ако си позволим да имаме уравновесен бюджет, можем да имаме настоящи разноски. Десен икономист съм! Искам да имаме задължения и с тях да строим инфраструктура… Моето мнение е да имаме недостиг и дълг, в случай че парите не отиват за настоящи разноски. Можем да имаме уравновесен бюджет с настоящите доходи като понижим финансовите разноски “, сподели Цонев.

Той прикани да не се счита, че задълженията се връщат от внуците на днешните данъкоплатци, а уточни, че страните заплащат с нови задължения.

„ Виждам по какъв начин внуците там (в Европа – бел.ред.) реват, само че се возят в хубави влакове и по хубави пътища “, уточни Цонев.

Той означи още, че заложената финансова стратегия в бюджет 2024 е без таван.

„ Смятам, че посоката на бюджетиране от една-две години е вярна макроикономически. На бизнеса с изключение на всичко друго, би трябвало да осигурим и добра инфраструктура и добра финансова стратегия на общините. Капиталовата стратегия за общините няма таван – да, тя е 1 милиарда лв., само че в случай че другата финансова стратегия не се извършва, тя може да нарасне и до 3 милиарда лв.. На всеки три месеца може готовите планове на общините да влизат в финансовата стратегия, сподели Йордан Цонев.

„ Дискусията беше ползотворна, може би най-ползотворната през последните три години и беше за пътя, по който би трябвало да вървим в идващите години “, сподели в края на дебатите по бюджета ръководителят на комисията.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР