СподелиВременно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска от правосъдния

...
СподелиВременно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска от правосъдния
Коментари Харесай

Патрон в пощенска кутия: Сарафов съобщи за заплахи срещу двама прокурори

Сподели
Временно изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов изиска от правосъдния министър Атанас Славов да разпореди да бъде назначена защита на двама прокурори от СГП, които в неделя са получили закани за живота си.

Лаконично Сарафов изясни, че единият прокурор е разкрил

патрон в пощенската си кутия, а вторият, който е жена, е разкрил пред входа в дома си кръст от клони.

Това и.д. основният прокурор разчете като директна опасност и предизвестие към обвинителите да внимават в своята работа и обвърза опасността директно или индиректно с следствието, обвързвано с дейностите на проведена незаконна група за напън на магистрати, ръководена до убийството му от Мартин Божанов-Нотариуса, оповестява БНР.

Сарафов направи настояването по време на чуването си от Съдийската гилдия по проблема „ Нотариуса “.

Засега е известно, че по проблема е имало две инспекции, свързани с двама съдии – Цариградска и Лазаров, както и че са се проверявали данни по сигнал на ГДБОП.

Не стана ясно и какво прави Прокуратурата по отношение на магистратски визити в

клуб „ Секретен сътрудник “, обвързван с Нотариуса – информация, която изтече след гибелта му.

От думите на Сарафов стана ясно, че през април 2023 е формирано досъдебно произвеждане по отношение на убития Божанов и по тази линия е имало и данни за подобен магистратски клуб, само че към момента доказателства не са сърбани.

Сарафов заявява подготвеност, в случай че Прокуратурата получи такива доказателства, да стартира интензивно да работи по тази линия.

„ Трябва да се освободим от магистрати, които петнят системата, само че единствено при доказателства, с цел да не наподобява това като лов на вещици и гонитба на неуместни “, сподели краткотрайно изпълняващият функционалностите обвинител номер едно.

Той бил уверен, че в следствието на Софийската градска прокуратура се има поради всичко: и данните за магистратски клуб, и изказванията, които са в следствието на Антикорупционния фонд, само че изясни, че няма пълномощия да се меси непосредствено в работата на проверяващите.

Убеден е в техния интегритет, както и че това се удостоверява от заканите, които те получавали.

Пред правосъдните кадровици пояснения даде и проверяващият публицист Николай Стайков – създател на следствието, което още през 2021 година осветли активността на Нотариуса, както и арбитър Владислава Цариградска, която година по-рано описа пред същата тази съдийска гилдия, че е била заплашвана от Мартин Божанов.

По думите му така наречен магистратски клуб е бил

охраняван години наред от полицейски патрулни коли.

Стайков съобщи, че това е елементарно проверимо, в случай че се направи инспекция и бъдат разпитани живущи в региона.

По думите му, импровизирано се знаело, че убитият Божанов е имал най-малко четири телефона. Стайков изрази неразбиране по какъв начин по този начин проверяващите са разкрили единствено два.

Журналистът съобщи също, че Божанов е влизал необезпокоявано в постройката на профилираните съд и прокуратура и е парадирал с връзките си. В същото време автомобилът му имал синя лампа, за която не е ясно по какъв начин той се е сдобил с нея.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР