СподелиВластта е била наясно, че с реализирането на Турски поток“

...
СподелиВластта е била наясно, че с реализирането на Турски поток“
Коментари Харесай

Разследване: Властите са знаели, че с „Турски поток“ помагат на Путин срещу Украйна

Сподели
Властта е била наясно, че с реализирането на „ Турски поток “ оказва помощ на Владимир Путин във войната му с Украйна.

Този извод се прави от следствие, което беше показано на конференция в София.

„ Опитите да се показа „ Турски поток “ като някаква особена самодейност и план от българската страна са нелепи “, сподели някогашният посланик и енергиен специалист Илиян Василев, който взе присъединяване в събитието.

Той добави, че този план в никакъв случай не е бил утвърден от Европейския съюз (ЕС), пояснявайки, че разширението на мрежата е бил приоритет за Европейски Съюз, само че единствено две години.

„ Когато стартира „ Турски поток “, той беше изваден от този приоритет “, означи специалистът. По думите му, България не се е трансформирала в газов хъб посредством този план, тъй като „ нито един пространствен метър от съветския газ не е бил продаван “.

Освен това този план не е част от разширението на българската газопреносна мрежа и не обслужва териториите на Северна България, съобщи Василев.

„ Беше си директен план. Едва откакто беше пуснат и имаше огромен напън от регулатора, беше направена връзка сред този план и газопреносната ни система “, разяснява специалистът.

Той посочи, че тематиката за „ Турски поток “ е предизвикана от последните разкрития на организацията BG Elves.

Във финансирането на „ Турски поток “ никой различен не взе участие с изключение на българската страна, сподели Лора Георгиева от „ Антикорупционен фонд “.

Тя уточни, че става въпрос за най-малко 3 милиарда лв., които са изхарчени без „ никаква минимална вероятност някаква част от тези пари да се върнат “.

Втората значима причина, също така, че са вложени доста пари в този план, е геополитическият аспект.

По думите на Лора Георгиева от хакната е-поща на Александър Бабаков (зам.-председател на Държавната дума на Русия) ставало ясно, че това е план, който обслужва напълно съветските ползи.

„ Той освен, че не е в интерес на България по никакъв метод, тъй като страната ни не получава газ по този газопровод и не печели от реализирането на плана. Нещо повече – той непосредствено обслужва политиката на Путин и по индиректен метод разрешава на Путин да стартира войната в Украйна, тъй като точно посредством „ Турски поток “ се заобикаля Украйна “, съобщи Георгиева.

Петко Петков от неофициалната организация BG Elves изясни, че те са първите, които са получили изтеклите имейли на Евгений Зобнин, който е помощник на Бабаков.

Петков уточни, че става въпрос за персоналната преписка на Зобнин с Бабаков и добави, че в имейлите е открита доста криптирана информация, само че паролите бързо са били разкрити. По думите му едно от нещата, които са били открити, е изгубената Пътна карта за развиване на „ Газпром “, а картата е била употребена за основа какво се е случило по тази тематика.

„ От целия размер от информация, историята с „ Турски поток “ съставлява доста дребна част “, означи Петков.

По думите му в имейлите има информация по какъв начин съветската страната договаря такива планове и въпреки това по какъв начин българската страна не се взема поради, а се постанова заповедническа линия, която страната ни следва.

Журналистът Ивайло Станчев от „ Капитал “ подчертава върху нарушаването на българското законодателство.

„ Цялата история, която излезе към имейлите в този момент и преди този момент, което знаехме частично, ясно демонстрира директно нарушение на законодателството. Имам поради Закона за публични поръчки, който не позволява каквито и да е сделки, съвещания, договаряния, смени на позиции и предложения сред двата съществени претенденти, които са класирани в търга “, съобщи Станчев.

Той твърди, че запитвания до разнообразни държавни ведомства не демонстрират издаването на съответните работни визи за близо 2000 задгранични служащи в България.

Според Атанас Чобанов от уеб страницата bird.bg „ задачата на „ Турски поток “ е да се заобиколи Украйна, като за България газ няма да има “.

Според Николай Левчиев от „ Свободна Европа “ „ Турски поток “ е значим за Русия план в геополитическо отношение.

Членът на Управителния съвет на БОЕЦ Любо Венков посочи, че организацията към този момент е потвърдила, че „ Турски поток “ е издигнат напълно под съветски надзор. Освен това този план е директен газопровод, макар че е строен с книжата на анулирания „ Южен поток “.

Заместник-главният редактор на „ Биволъ “ Николай Марченко сподели, че българските институции се пробват да „ потулват “ тази тематика и добави, че има огромни нарушавания на трудовото законодателство поради служащите, които са строили българската част на „ Турски поток “.

Освен това има нарушавания и в екологията, тъй като са изсичани гори в България без нужните позволения. „ Отделно имаме доста комплицирана скица от офшорки “, изясни Марченко.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР