СподелиВъзможно е България да се присъедини към еврозоната през 2025

...
СподелиВъзможно е България да се присъедини към еврозоната през 2025
Коментари Харесай

Инфлацията все още е спънка за еврозоната, но присъединяването ни през 2025 г. е много възможно

Сподели
Възможно е България да се причисли към еврозоната през 2025 година, само че все още спънка остава инфлацията.

Това сподели Паскал Донахю – ръководител на Еврогрупата, който през днешния ден се срещна с премиера в оставка Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел.

Пред публицисти той разяснява опцията въвеждането на еврото да не стане от началото на идната година, а на по-късен стадий, като от думите му стана ясно, че

България извършва всички нужни критерии като се изключи един – високата инфлация.
Да, аз имам вяра, че България може да се причисли през 2025 година и всички старания, с цел да се оправи с инфлацията, са основни в този развой “, уточни той.
От своя страна министърът на финансите Асен Василев увери, че инфлацията се успокоява.

„ Януари и февруари сме под референтната стойност, въпрос на време е да падне средномесечната инфлация под тази референтна стойност “, разясни министърът, представен от БНР.



Дефицитът предходната година е бил 2.2 на 100, като за тази година е планувано също да сме в Маастрихтските критерии, посочи финансовият министър.

„ Независимо какво законодателство приема Народното събрание, то няма да се отрази на разноските тази година, може да се отрази вероятно на разноските следващата година, само че това ще го гледаме, когато вършим бюджета за тогава “, отговори Василев на журналистически въпрос за извънбюджетните разходи.

По думите му България е покрила нужните критерии за еврозоната, като остава само този за инфлацията.
Януари и февруари сме под референтната стойност, т.е. въпрос на време е това, като се съблюдава, да падне средногодишната инфлация, изясни министърът в оставка.
„ Стабилността, която имаме сега с валутния ръб, който е обвързван с еврото, даде изключителни изгоди за българската стопанска система “, акцентира министърът, представен от Българска телеграфна агенция.

Последните 27 години стопанската система ни се развива устойчиво, сподели той. Много по-добре ще бъде, когато участваме и във вземането на решения и ръководството на тази устойчива международна валута, посочи той.

Това, което съгласно мен е извънредно значимо да се каже, е, че приемайки еврото, България за повторно в своята история ще взе участие в това да управлява, да употребява и да работи в една международно приета валута, сподели още Василев.

Той при помни, че последния път, когато това се е случвало в българската история, е по времето на Иван Асен Втори, когато Папа Инокентий Трети през 1230 година ни дава право да сечем римски монети с нашия лик.

Василев разяснява, че по-късно е имало къси интервали, когато сме се опитвали сами да си управляваме валутата, завършващи обаче с хиперинфлация.

Паскал Донахю е един от най-големите поддръжници на това България да влезе в еврозоната бързо, означи финансовият министър.

Работим извънредно добре с него и с Европейската комисия и Европейската централна банка, тъй че в действителност тази стратегическа цел да бъде изпълнена през 2025 година, сподели също Василев.

Еврогрупата е неофициален орган, основан през 1997 година, в границите на който министрите на страните членки от еврозоната разискват въпроси по отношение на общите отговорности на техните страни по отношение на еврото, означиха през вчерашния ден от пресцентъра на Министерски съвет при оповестяването на визитата на Донахю у нас.

Основната задача на Еврогрупата е да обезпечава тясна съгласуваност на икономическите политики сред страните членки от еврозоната.

Друга нейна цел е да предизвиква основаването на условия за по-силен стопански напредък.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР