СподелиВърховният административен съд отмени като незаконосъобразен отказа на ЦИК да

...
СподелиВърховният административен съд отмени като незаконосъобразен отказа на ЦИК да
Коментари Харесай

Съдът нареди ЦИК да регистрира ДПС – Ново начало

Сподели
Върховният административен съд анулира като незаконосъобразен отхвърли на ЦИК да записва коалиция „ Движение за права и свободи – Ново начало “ за присъединяване в изборите.

Съдът изпраща кореспонденция до комисията, с която подрежда на изборната комисия „ неотложно да записва “ обединението, представлявана от Делян Пеевски.

Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване, оповестява Българска национална телевизия.

По неоспорим и безспорен метод е открито, че от страна на обединението – жалбоподател, на 2 септември 2024 година в 00.05 часа по електронен път е подадено заявление по пример (приложение № 5-НС), подписано с електронни подписи и от двамата представляващи обединението.

Това заявление не е отразено в регистъра, не е и прегледано от ЦИК, надлежно липсват констатации дали то дава отговор на условията на ИК и решение № 3546-НС от 27 август 2024 година по отношение на регистрацията на партии и обединения в ЦИК за присъединяване в плануваните парламентарни избори.

Съдът приема, че заявките на двете обединения, в образуването на всяка от които взе участие Политическа партия Движение за права и свободи, не са подадени по едно и също време, в противен случай – заявката на коалицията-жалбоподател, е подадено преди заявката на коалиция „ Демокрация, права и свободи- Движение за права и свободи “, още в 00,05 часа на 02.09.2024 година по електронен път.

Според правилото на чл.29, ал.6 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) настояванията, подадени по е-поща преди приключване на даден период, въпреки и отвън работното време на органа, се считат за подадени в период.

Разпоредбите на чл.18 а от Административнопроцесуален кодекс и чл.8, ал.2 от Закона за електронното ръководство (ЗЕУ) задължават административните органи да дават всички услуги в границите на своята подготвеност и по електронен път, в случай че закон планува особена форма за осъществяване на обособени дейности.

Това постанова извода, че заявката за регистрация на коалиция за присъединяване в избори можe да бъде подписано както саморъчно, по този начин и електронно.

Идентично пояснение на закона е признато и в решение № 7665 от 10.08.2022 година на Върховен административен съд по административно дело № 7039/2022 година, което се споделя напълно от състава. В този смисъл е и решение № 369 от 19.10.2021 година на Административен съд – Стара Загора по административно дело № 614/2021 година

Върховните магистрати одобряват, че ЦИК е позволила нарушаване на закона, като не е записала навреме подаденото по електронен път заявление във входящия указател на обединенията за присъединяване в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 година, не му е дала следващ номер, не го е разгледала независимо, а вместо това го е приложила към по-късно подаденото заявление на книжен притежател, подписано саморъчно от представляващите обединението, приела е, че заявката е подадено по едно и също време с друго такова – за регистрация на коалиция „ Демокрация, права и свободи- Движение за права и свободи “ и е разгледала заявката по отношение на него.

Изцяло несъобразени с наредбите на Изборния кодекс са и напътствията за премахване на позволени нередности, които ЦИК е дала на коалиция „ ДПС-Ново начало “.

Съобразно прогласените в чл.3 от Закона за политическите партии (ЗПП) правила, политическите партии са доброволни сдружения на жители с изборни права, според българското законодателство.

Те спомагат за образуване и изложение на политическата воля на жителите посредством избори или по други демократични способи и употребяват демократични средства и способи за реализиране на политическите си цели.

В този смисъл решението за метода на присъединяване в изборите – независимо или в коалиция, принадлежи само на самата политическа партия. Чл. 127 от ИК слага единствено едно ограничаване в тази връзка- партията може да се яви на избори или независимо или единствено в една коалиция във всеки обособен тип избор.

При това възбраната на чл.127 би била нарушена само при положение, че в съответния тип избор избрана политическа партия към този момент е записана за присъединяване, без значение дали то е независимо или в коалиция с други партии.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР