СподелиВ Токио, мегаполис на контрасти, където небостъргачите съжителстват с тихи

...
СподелиВ Токио, мегаполис на контрасти, където небостъргачите съжителстват с тихи
Коментари Харесай

Апартамент като кибритена купийка: как живеят бедните японци в Токио, богатите също

Сподели
В Токио, мегаполис на контрасти, където небостъргачите съжителстват с тихи улици и шумни региони със спокойни паркове, животът тече в собствен специфичен темп.

И един от най-ярките детайли на този темп е жилището. Не е загадка, че цените на недвижимите парцели в Токио са баснословни, тъй че доста хора, даже и богаташи, са принудени да се тъпчат в дребни жилища. Но забавно по какъв начин живеят бедните.
Историята ни среща с Кейко, жителка на Токио,
и нейния комфортен, само че дребен апартамент. Още през цялото време се озоваваме в свят, в който всеки сантиметър пространство се употребява рационално.

Влизайки в жилището, се навеждате, с цел да не се ударите в рамката на вратата. Малък рафт на входа, декориран със сладки дребни неща („ каваи “), основава уютна атмосфера. Тук, в дребния „ кулоар “, е всекидневно да събуете обувките си.



След като минахме през стеснен кулоар, се озовахме в „ главната “ стая на жилището. Тук, до единствения прозорец, има двойно легло.



Пространството сред леглото и завесата служи като хол. Ниска маса, предопределена за пиянство на чай, замества столовете тук, а вместо тях има възглавници на пода.

 токио

Зад леглото се крие друга изненада – дребен. Японците ценят балконите, даже и в такива дребни жилища. Вярно, че може да се влезе единствено през леглото, само че това не пречи на Кейко да се любува на чистия въздух тук.

За страдание половината място е заето от климатика, а вътрешното му тяло е закрепено над вратата, спестявайки скъпи сантиметри.

Връщайки се в коридора, можем да погледнем зад затворените порти. Зад едната има дребен гардероб, а зад другата има цяла кухня, която се побира на няколко квадратни метра. Мивка, плочки, сушилник за съдове – всичко тук е функционално и плътно.



Друга врата води към смесен хигиеничен възел. Малкото пространство с размерите на тоалетна на аероплан включва мивка, „ вана “ и тоалетна. Спестяването на място тук е преди всичко: един кран се употребява както за мивката, по този начин и за ваната.

 токио

Вместо обичаен рутер, този апартамент разполага с портативно устройство, което се свързва с мобилен интернет.

Тук няма нищо ненужно, само че има всичко належащо за удобен живот. И макар че апартаментът на Кейко е дребен, той е изпълнен с уют и топлота, отразявайки характера и оптимизма на притежателя си.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР