СподелиВ последните осем месеца България се отлепи от корупционното дъно,

...
СподелиВ последните осем месеца България се отлепи от корупционното дъно,
Коментари Харесай

Денков: Прекъснахме корупционни схеми, затова има атаки срещу правителството

Сподели
В последните осем месеца България се отлепи от корупционното дъно, което обитаваше през годините на прехода. Много ползи на „ недосегаемите “ от закона бяха наранени от прекъснатите корупционни схеми и ограниченията за бистрота на обществените разходи.

Това съобщи при започване на днешното държавно съвещание министър-председателят акад. Николай Денков, представен от Българска телеграфна агенция.

Според премиера точно тези целенасочени дейности на държавното управление са причина за непрекъснатите офанзива към кабинета и към „ неуместните “ министри, които се ускоряват с наближаването на ротацията.

Според премиера акад. Денков тематиката за битката с корупцията мъчно си пробива път измежду “белия звук ” от дребни кавги и дезинформация.

„ Трябваше да станем очевидци на следващото ликвидиране с отпечатък на прогнили институции, с цел да осъзнаем мъчително за следващ път за какво са значими битката с корупцията и правосъдната промяна “, уточни министър-председателят.

Той подчертава върху няколко значими образеца за антикорупционни победи на актуалното ръководство, които са се случили макар съпротивата.

На първо място акад. Денков посочи спрените порочни „ инхаус “ поръчки на Държавната консолидационна компания, поради които страната е изгубила към около 800 млн. лева Кабинетът към този момент възвръща предплатени суми и задължения.

Прекратена е също схемата на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ и е върнат държавният надзор върху храните, които влизат в България.

„ Спечелихме епичната борба за Пловдивския панаир и попречихме той да бъде “подарен ” на почетния консул на Русия “, напомни министър-председателят.

Акад. Денков беше безапелационен, че е комплициран завършек на източването на хазната посредством пътни поправки. Въведени са също правила за финансирането на общините, с цел да не се раздават пари съгласно “цвета ” на кмета.

„ Преобразихме метода, по който се разпределят средствата за спорт. Сега те зависят от съответни критерии като население, брой спортуващи, налична инфраструктура, брой учебни заведения в региона “, съобщи още министър председателят.

Акад. Денков означи и въведената бистрота в разпределението на ваучерите за образования на стойност над 300 милиона лева

На последващо място министър-председателят посочи новата формула за регулация на цените на медикаментите. Частните лечебни заведения бяха задължени да организират публични поръчки, спрени са старите схеми за източване на Здравната каса.

„ Стартирахме конституционната промяна и спазихме уговорката си да се борим против безконтролната власт и да изградим правосъдна система, лишена от безотговорност “, съобщи още министър председателят.

Акад. Денков уточни, че всичко това се случва, тъй като в ръководството има основна смяна, даже и рамкирана в „ сглобка “.

В началото на днешното съвещание на Министерския съвет министър-председателят означи, че кабинетът следва да утвърди Меморандум за съдействие с „ Асоциация Прозрачност без граници “.

Документът също е продължение на главната линия в управническата стратегия на кабинета – противодействието на корупцията.

Меморандумът ще даде опция да бъдат употребявани спомагателни ноу-хау и на практика принадлежности за положително ръководство, системи за оценка на качеството и за бистрота при работата с публични запаси.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР