СподелиВ Испания влезе в сила амнистия за каталунските сепаратисти, предаде

...
СподелиВ Испания влезе в сила амнистия за каталунските сепаратисти, предаде
Коментари Харесай

В Испания влезе в сила амнистия за каталунските сепаратисти

Сподели
В Испания влезе в действие прошка за каталунските сепаратисти, съобщи ДПА.

„ Законът за институционална, политическа и обществена нормализация в Каталуния “, оповестен във вторник в испанския Държавен вестник, значи, че сепаратистите, които избягаха в чужбина, с цел да се спасят от испанската правосъдна система, могат да се върнат вкъщи без да се опасяват от арест.

Най-значимата измежду тези фигури е някогашният водач на районното държавно управление Карлес Пучдемон, който беше търсен за провеждането на считания от испанските управляващи за противозаконен референдум за самостоятелност на Каталуния преди близо седем години.

Законът за амнистията, който бе признат в края на май, провокира разгорещени диспути в Народното събрание и докара до улични митинги, напомня Българска телеграфна агенция.

Съдия Пабло Ларена от Върховния съд разгласи, че към този момент заповедите за арест на Пучдемон и трима други сепаратистки политици ще останат в действие. Съдията е дал на прокуратурата и на юристите на засегнатите пет дни да показват мнение по отношение на „ приложимостта “ на новия закон за амнистията, преди да реши дали да анулира заповедите за арест, заяви Върховният съд.

Испанският министър председател Педро Санчес даде обещание прошка на каталунците и други отстъпки, с цел да си обезпечи гласове за преизбирането си през ноември предходната година.

Либералната партия на Пучдемон „ Заедно за Каталуния “ и Републиканската левица на Каталуния към момента се стремят към самостоятелност от Испания. Санчес обаче желае да предотврати това и да размие спора посредством разговор.



През последните месеци проектите за прошка провокираха огромно неодобрение в Испания, в това число митинги с хиляди участници.

Лидерът на опозицията Алберто Нунес Фейхоо от консервативната Народна партия дефинира мярката като „ народен срам “ и „ интернационален позор “. Той упрекна Санчес в политическа „ корупция “ и че е „ купил “ преизбирането си с амнистията.

Очаква се към 400 души да бъдат обхванати от закона.

След референдума в Каталуния през есента на 2017 година тогавашното консервативно държавно управление в Мадрид сложи района под своя администрация. Пучдемон избяга дружно с част от поддръжниците си и от този момент живее в заточение в Белгия.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР