СподелиТЕЦ Марица Изток 3“, една от общо трите т. нар.

...
СподелиТЕЦ Марица Изток 3“, една от общо трите т. нар.
Коментари Харесай

ТЕЦ „Марица Изток 3“ спря работа, ще произвежда само при „добра цена“ на тока

Сподели
Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 3 “, една от общо трите така наречен „ американски центали “, спря работа.

Това е станало в 00:00 часа през нощта, а повода е, че изтече договорът ѝ с Националната електрическа компания и няма график на произвеждане.

„ Системата на страната работи без никакви проблеми и не чакаме такива в идващите дни, разясни изпълнителният шеф на ЕСО по отношение на втората по величина въглищна централа „ Контур Глобал – Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 3 “, разяснява пред БНР Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО).
Спирането е краткотрайно, на този стадий няма да има съкращения на служащи и чиновници. По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка, с ремонт на централата и подготовката й за време, в което цените на електрическата енергия ще са по-добри “, изясни изпълнителният шеф Васил Щонов пред старозагорската електронна медия Divident.ЕU, представена от „ Сега “.
По обясненията му производството на електрическа енергия от въглищните централи по отношение на 2022 година е паднало почти с 40%.

За сметка на това производството на ток от ВЕИ е в сериозен напредък.

Според Цачев единствено за първите месеци на тази година има над 200% растеж от слънчевите централи, непосредствено присъединени към преносната мрежа, а при присъединените към разпределителната мрежа растежът е 60-70% по отношение на същия интервал на предходната година.
През 2024 година се чака още сред 800 и 1000 мегавата централи от ВЕИ да се
причислят към преносната и разпределителната мрежа, посочи Цачев.

Централата е декларирала няколко амбициозни плана, които търсят финансиране от Плана за възобновяване и резистентност за над 1.3 милиарда лева

Сред тях са фотоволтаични централи с акумулатори за предпазване, апаратура за произвеждане на сила от боклуци, декарбонизация на централата посредством апаратура за хващане на въглероден диоксид и оползотворяване, както и новаторско оборудване с потенциал от 100 MW за дълготрайно предпазване на сила.

Изпълнителният шеф Васил Щонов е оповестил пред Divident.ЕU, че притежателите на Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ имат желание централата да оперира най-малко още няколко години като това ще зависи от три неща – какви решения ще вземе страната, смяна на цената на балансиращата сила, както и цената на въглищата.

Миньорите и енергетиците в Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ оповестиха тези дни, че са подготвени

още веднъж да излязат на митинги, тъй като никой не им изяснява какво ще се случи с

техните работни места.

Според синдикатите не се подхващат никакви дейности по съглашението с държавното управление за продължение на работата на въглищната енергетика до 2038 година, въпреки да са наясно, че това няма по какъв начин да се случи, откакто няма кой да купува въглищата.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР