СподелиТърсенето на изчезналата 17- годишна Ивана продължава в ромската махала

...
СподелиТърсенето на изчезналата 17- годишна Ивана продължава в ромската махала
Коментари Харесай

Търсят изчезналата Ивана в ромската махала

Сподели
Търсенето на изчезналата 17- годишна Ивана продължава в ромската махала на Дупница. След изгубването ѝ бе образуван спешен щаб по издирването на момичето. Ученичката изчезна на 22 февруари. Тогава тя си тръгнала от учебно заведение, оставяйки телефона и раницата си. По-късно якето й бе намерено преди тунела за основен път Е79. По думите на кмета Първан Дангов точно в този регион се намира махалата.

След изгубването на момичето градоначалникът назначи инспекция във всички учебни заведения на територията на града – общо 8 – 6 общински учебни заведения и 2 професионални гимназии. Проверката цели да откри какъв брой са децата със специфични просветителни потребности.

„ Ще вземем ограничения. Знаете ли какъв брой деца аутисти има, които обитават в учебно заведение и за тях страната дава пари и резултатът е никакъв “, сподели Дангов, представен от „ Телеграф “.

„ Ще се види и кои деца имат по-особено държание, да не би да се крие още някой подобен случай, за който родителите ги е позор да кажат “, добави той.

„ За да създадем предварителна защита, и то незабавно, ние би трябвало преди всичко да идентифицираме тези деца, да беседваме с родителите, да назначим съответни форми на лекуване, които да се съблюдават. Колкото и да е клиширано, имаше едно време „ системата ни убива “, само че ние май отново сме в този филм “, разяснява той. В тази връзка той изясни, че не е оптимист по отношение на развръзката на случая.

„ В Дупница ще предизвиквам едно публично разискване и ще подвигна монумент на ненужните деца. Заради Ивана, която е минимум отговорна. Да ни стои като обеца на ухото “, сподели още кметът.

Дангов разяснява и реакцията на управлението на учебното заведение, където е учила Георгиева.

Директорката Виолета Стефанова изясни преди няколко дни, че Ивана не е унизена в учебно заведение, а тя е тормозила децата с държанието си. Дангов дефинира изявлението на директорката и на класната ѝ ръководителка Весела Владимирова като „ непоносимо “.

„ Те сега влизат в извинителен режим. Как може директорката да споделя, че Ивана била тормозила съучениците. То е противоположното “, безапелационен е той.

Градоначалникът описа, че момичето се принудило да подстриже косата си, тъй като са ѝ залепили дъвка. „ Тя е била натикана в ъгъла от съучениците си. Представяте ли си по какъв начин се е чувствала, с цел да си хвърли телефона? С това заболяване за нея телефонът е бил всичко – връзката ѝ с външния свят “. Дангов бе безапелационен, че в случай че се окаже, че в учебното заведение са бездействали, ще напише отчет до министъра на образованието. Той изясни, че Ивана е била застрашена от изключване поради държанието си, за което тя няма виновност.

„ Получих информация за други два случая от същото учебно заведение. Директорката е работила по следния метод – има дете с проблематично държание – изключваме го. Сталинският способ – има човек, има проблем, няма човек, няма проблем “, сподели още той и добави: „ Докато в образоването продължава практиката парите да следват ученика, шефовете ще желаят да имат повече възпитаници, с цел да имат повече пари от страната. Но такива, които им основават проблеми – не ги желаят. Вижте какъв брой е непоносимо “, сподели той.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР