СподелиСлед години на тайни преговори и намеса от политическия елит

...
СподелиСлед години на тайни преговори и намеса от политическия елит
Коментари Харесай

Зетят на Тръмп Къшнър си осигури спорна сделка за недвижим имот в Белград

Сподели
След години на секрети договаряния и интервенция от политическия хайлайф на Сърбия, капиталовата компания на Джаред Къшнър Affinity Partners публично си обезпечи 99-годишно позволение за създаване на първокласен комплекс в Белград, оповестява „ Политико “.

Къшнър е шурей на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и беше старши консултант по време на ръководството на Тръмп в Белия дом от 2017 година до началото на 2021 година Сделката провокира отвращение в Сърбия, концентрирано най-много към историческото значение на постройката. По-специално, че американска компания ще преработи един от знаците на водената от Вашингтон и НАТО бомбардировка над Белград през 1999г.

„ Правителството на Сърбия избра реномирана американска компания като сътрудник в това начинание, която ще влага в съживяването на комплекса на някогашния Федерален секретариат за национална защита “, сподели Горан Весич, министър на строителството и инфраструктурата на Сърбия в документално известие освобождение.

На публицистите не беше възложен достъп до формалното сключване на документа сред Весич и Ашер Абешера, дълготраен помощник на Къшнер, който съставлява Affinity Partners в Белград.

Вместо това на уеб страницата на министерството бяха оповестени прессъобщение и една фотография от подписването, макар обещанията на Весич, че процесът ще бъде транспарантен.

Преговорите за реорганизация на щаба на югославската войска с Тръмп и фамилията му датират от 2013 година По това време тогавашният министър председател Ивица Дачич разкри интереса на Тръмп да построи първокласен хотел върху първокласния неподвижен парцел в Белград.

Сегашното държавно управление беше насила да признае договарянията си с Affinity Partners, откакто опозиционен политик изнесе детайлности за договорката по-рано тази година.

„ Ще възстановим постройката 25 години откакто беше разрушена при бомбардировките. За четвърт век никой преди този момент държавно управление не се е сетил да обнови комплекса “, се споделя в изказването на Весич.

Антисистемните позиции на Тръмп и неговият автократизъм са в сходство с тези на сръбския президент Александър Вучич, който неотдавна провежда грандиозно посрещане на китайския президент Си Дзинпин и отхвърля да взе участие в глобите против Русия. Критиците подозират, че сключването на покупко-продажби със шурей му може да е метод да се заплати за евентуални услуги при положение на второ ръководство на Тръмп.

Историческото значение на обекта, изключително неговото разрушение по време на подкрепяните от Съединени американски щати бомбардировки на НАТО над Югославия, провокира мощни страсти измежду сърбите. Сградата е в действителност неизползваема и от този момент и остава съвсем непокътната в продължение на десетилетия.

Бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 година, последвали кървавите спорове в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово, остават главният източник на искания и недоволства на сръбските националисти – а точно, че те са били незаслужено набелязани от Запада поради ролята на тяхното държавно управление във войните.

Всеки политик в Сърбия е употребявал събитието, с цел да подхрани антизападните и изключително антиамериканските настроения. Това е и обичана тематика за диалог на съветския президент Владимир Путин.

Но това не стопира проектите за развиване на парцела, макар иронията, че американска компания взе участие в реконструкцията на региона.

Сръбското държавно управление се опита да смекчи удара, като разгласи, че на територията на комплекса ще бъде издигнат и мемориален комплекс.

„ Мемориалният комплекс ще бъде финансиран от вложителите и ще бъде благосъстоятелност на Република Сърбия, която ще вземе решение за програмното наличие на комплекса и ще го ръководи “, изясни Весич в изказването.

Това повдигна повече въпроси, в сравнение с да успокои страховете. За да може мемориалният комплекс или музей, отдаден на жертвите на бомбардировките, в действителност да резонира измежду сърбите, той би трябвало да бъде мощно сериозен към Съединени американски щати и НАТО. Някои обаче считат, че това е невероятно, защото американска компания ще бъде виновна за основаването му.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР