СподелиСинът на Емил Димитров заведе дело в окръжния съд в

...
СподелиСинът на Емил Димитров заведе дело в окръжния съд в
Коментари Харесай

Синът на Емил Димитров съди автора на чалга варианта на „Моя страна, моя България“

Сподели
Синът на Емил Димитров заведе дело в окръжния съд в Плевен за преправка без позволение на песента „ Моя страна, моя България “. Делото е против Кристофър Галовски от Кнежа, който популяризира собствен чалга вид на песента на огромния български реализатор и музикант Емил Димитров.

Мой дълг е да защитя името на татко ми и любовта на милиони хора към България. Това сподели през днешния ден в Съдебната палата в Плевен Емил Димитров – наследник преди първото съвещание по делото против създателя на чалга версията на песента „ Моя страна, моя България “.

Припомняме, че казусът стана известен през август месец предходната година, когато се популяризира версия на песента, изпълнена от Кристофър Галовски от Кнежа.

Димитров – наследник акцентира, че делото, като се изключи че касае нарушаване на Закона за авторското право, преглежда доста по-голям честен въпрос, който е от публично значение, тъй като „ тази ария е определяна от милиони българи за всекидневен химн на България “.

Като „ извънредно прекарване “ дефинира Димитров – наследник първия път, когато чува публикуваната версия на песента. „ Не поради самия жанр музика. Той има своята хубост. Ние сме балкански народ и тези ритми са ни в кръвта. Когато обаче искаш да направиш нещо, би трябвало да е красиво и да е твое “, добави Димитров – наследник.

На въпроса защо би употребявал парите от финансовия иск в размер на 5000 лева, в случай че той бъде почетен от съда, Димитров – наследник сподели, че евентуално ще ги насочи към своя идея. „ Помагам със стипендии на положителни студенти по авторско право да специализират в Залцбург. Поддържам и фондация „ Емил Димитров “, в която се стремя да цифровизирам неговото творчество и архивите “, посочи той.

Христина Георгиева, юрист на Емил Димитров – наследник, уточни, че исковете по делото са четири. Първият е за непозволено потребление посредством неразрешено основаване на версия на песента „ Моя страна, моя България “. Вторият иск е да се прекрати това нарушаване като съдът да забрани потреблението по всевъзможен метод и осъществяването на песента „ Моя страна, моя България “ и на непозволената версия „ Моя страна, моя Германия “. Третата рекламация е за сметка на нарушителя да се популяризира диспозитива на правосъдното решение в медиите.

„ Четвъртата ни рекламация е паричната – обезщетение за неимуществени вреди, нанесени на носителя на авторското право на Емил Димитров – татко, а точно неговия наследник Емил Димитров. Този иск не е водещ, той е непълен. Има по-скоро образователен темперамент. Целта му е превантивна – да знаят всички извършители, че с изключение на, че се открива нарушаването по правосъден ред, то се носи и финансова отговорност за дейностите им към правоносителите в тази ситуация на авторските права “, добави юрист Георгиева.

На днешното съвещание не се яви ответникът по делото, нито негов юрист. Следващото съвещание ще се състои на 19 март като съдът разпореди събиране на спомагателни доказателства.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР