СподелиСигналът на експремиера Николай Денков за извършен натиск спрямо главния

...
СподелиСигналът на експремиера Николай Денков за извършен натиск спрямо главния
Коментари Харесай

Спецмагистрат поема нов сигнал за срещу Сарафов и оказан натиск върху главсека на МВР

Сподели
Сигналът на експремиера Николай Денков за осъществен напън по отношение на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коце, към този момент е разпределен на прокурора, който е способен да проверява основния прокурор и неговите заместници.

Ръководителят на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд разпореди преписката да бъде предадена по подготвеност на специфичния прокурор Даниела Талева, излиза наяве от известие на Върховния касационен съд.

Разпореждането е направено от арбитър Лада Паунова съгласно член 411а, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс. Според тази наредба ръководителят на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд е способен да се произнесе по въпроса за иницииране на следствие по реда на Особените правила или за изпращане на уведомлението на СГП за разглеждане по общия ред.

Особените правила са използвани, когато ръководителят на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд е известен за съществуване на легален мотив за следствие против основния прокурор или против заместител на основния прокурор.



По-нататък е належащо да се откри съществуването на две законово открити предпоставки: уведомлението да сочи съществуване на легален мотив за започване на следствие против основния прокурор или негов заместник; уведомлението да съдържа данни за осъществено закононарушение, които да не са очевидно голословни.
В претекстовете на разпореждането са споделя, че в писмото на акад. Денков от 08.04.2024 година
са посочени обстоятелства и условия, станали му известни при осъществяване на служебните му отговорности на министър-председател и които пораждат основателни подозрения за вероятно осъществяване на закононарушение от и. ф. основен прокурор Борислав Сарафов.

Излагат се изказвания, че на 03.04.2024 година по отношение на господин Живко Коцев е оказан психически напън от страна на Сарафов, като настояването е било той да подаде оставка от заеманата от него служба като основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

На срещата са участвали административният началник на СГП Илиана Кирилова, нейният заместител и на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията.

Към писмото е приложение заверено копие от документ, подписан от Живко Коцев, адресиран до премиера на Република България, в който също се твърди оказване на психически напън за подаване на оставка.

„ Тези съображения, отнесени към Преписка № ГП-11/2024 година, дават съображение да се направи извод, че не е налице хипотезата на член 411а, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс, доколкото е налице известие по член 209 от Наказателно-процесуален кодекс, съдържащо изказвания за незаконно държание и сигналът съдържа данни за присъединяване на и. ф. основен прокурор, въпреки и наред с други лица “, се показва в разпореждането.

Затова преписката следва да бъде предадена за разглеждане по подготвеност на прокурора за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор или заместител на основния прокурор.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР