СподелиСамо ден преди датата, за която е обявена ротацията на

...
СподелиСамо ден преди датата, за която е обявена ротацията на
Коментари Харесай

Иска ли Борисов сглобка или не: Сценарии за бъдещето на управлението

Сподели
Само ден преди датата, за която е оповестена ротацията на държавното управление, напрежението в сглобката не спихва, а незнайните за това по какъв начин ще продължи ръководството на страната остава под въпрос.

След като в началото от ГЕРБ отхвърлиха опцията да поддържат оферти от ПП-ДБ меморандум за ръководство през идващите 9 месеца, водачът на партията Бойко Борисов заплаши с избори 2 в едно, след което даде поръчка за „ делкане “ на 50 на 100 от министерските кресла, най-после, като умел картоиграч, направи „ контра “ и  предложи съдружно съглашение, което обаче първо ще показа пред партийния хайлайф и едвам по-късно ще го изпрати на сътрудниците си от ПП-ДБ.

Той даже сложи ултиматум отговорът да пристигна до 8 март, когато ще стане ясно дали ще има държавно управление или избори 2 в 1.

В същото време обаче датата на контрактуваната ротация е 6 март,

когато актуалният министър председател Николай Денков би трябвало да подаде оставка в Народното събрание, след което да се завърти така наречен „ конституционна ролетка “ при президента с даването на мандат за сформиране на държавно управление, като се стартира от най-голямата парламентарно показана партия.

ПП-ДБ досега не са декларирали желание за отвод от датата на подаване на оставка. Също по този начин те също пробваха да надцакат, като насочиха контраоферта – първо да проведат диалози за установяване на процедура, по която да стане изборът на състав



на новата Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК), която пък е главен залог за средствата по Националния проект за възобновяване и резистентност.
Какви са разновидностите за излаз?
Сред специалистите изходът предварителни парламентарни избори е малко евентуален. В изявление за изрази мнението, че моментът не е подобаващ за ГЕРБ да вървят на избори.

„ … ротацията ще стане. В какъв тип тъкмо – не мога да Ви кажа, само че не е преференциално на ГЕРБ сега да се вършат на революционери и да смъкват държавни управления, още по-малко да поемат властта еднолично “, съобщи той.

Според конституционалиста доцент Наталия Киселова предварителни избор също е малко евентуален сюжет, защото държавното управление значително зависи и от външнополитически фактори. Според нея по-голяма е вероятността сътрудниците да се схванат.

„ Вероятността да се схванат е по-голяма, тъй като аргументите да бъде основано това държавно управление по-скоро имат външнополитически привкус, с аргументацията да бъде спряна политическата рецесия, само че методът, по който още се схванат ще покаже какъв брой е дълбока рецесията дали сме почнали да излизаме от нея или дълбаем към още по-голямо политическо дъно “, разяснява тя.
Ново държавно управление с друга поддръжка
Сред разновидностите, в случай че не се стигне до съгласие сред сътрудниците, е и опцията за съставянето на държавно управление с мандат на ГЕРБ и поддръжка от други обединения – Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и отцепените от „ Възраждане “ депутати.

Въпреки че сходна сглобка излиза от рамките на евроатлантическия профил, който и Борисов, и Пеевски държат да имат, в Народното събрание нееднократно решения на ГЕРБ и Движение за права и свободи са били подкрепяни точно с тези гласове.

На този декор непрекъснатите офанзиви от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи към обособени членове на държавното управление не стопират. Освен министър председателят Николай Денков, обект на офанзиви са също военният министър Тодор Тагарев, здравният проф. Христо Хинков, който към този момент съобщи, че няма желание да остава в държавното управление.



Въпреки че Борисов към този момент не желае оставката на земеделския министър, както направи това преди няколко месеца, през днешния ден той към този момент „ гласоподава “ доверие на Кирил Вътев.
Избори 2 в 1
В същото време, подозирани в колаборация по време на държавните управления на Борисов, през днешния ден ГЕРБ и Движение за права и свободи не крият околните си ползи и координираните си офанзиви против държавното управление, което сякаш поддържат.

ГЕРБ и Движение за права и свободи демонстрират и очевидно неодобрение за това по какъв начин би трябвало да бъдат определени регулаторите, нещо, за което упорстват от ПП-ДБ с оферти от тях меморандум.

Преформатирането вътре в Движение за права и свободи и поемането на управлението на партията от Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, както и това, че персонално Бойко Борисов пое функционалностите на координатор на партията си за София, демонстрират, че двете партии се приготвят за избори, макар че нямат интерес да предадат властта още веднъж в ръцете на президента Румен Радев.

Със сигурност избори ще има – за Европейски парламент. Дали обаче към тях ще се „ залепят “ и парламентарните, не е ясно.

Докога ще продължи играта на нерви и надцакване на сякаш сътрудниците в ръководството, зависи от това на кого ще устоят нервите. Борисов сигурно не е измежду хората, които умеят да се сдържат, само че и не е от тези, които държат на думата си.

Така че, в случай че през днешния ден сложи непреодолими условия, до тази вечер или най-късно на следващия ден заран, може да го забележим завъртян на 180 градуса.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР