СподелиС гласовете на ИТН ГЕРБ-СДС и ДПС успяха да прокарат

...
СподелиС гласовете на ИТН ГЕРБ-СДС и ДПС успяха да прокарат
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС направиха ново мнозинство с хората на Слави за АЕЦ „Козлодуй“

Сподели
С гласовете на Има Такъв Народ ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи съумяха да прокарат решение, с което Народното събрание разпорежда в период до 15 април да се проведат договаряния за строителство на два нови блока на АЕЦ „ Козлодуй “.

ГЕРБ-СДС още през вчерашния ден желаеха незабавно приемане на решението, което задължава страната да работи единствено с един-единствен снабдител. От ПП-ДБ пък желаеха да не се бърза с това решение и да има избор от двама изпълнителя.

В последна сметка с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ беше решено, че държавната „ АЕЦ Козлодуй-Нови мощности “ ЕАД ще води договаряния с южнокорейската „ Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън “ (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.).

Компанията е включена в късата листа на евентуални строителни компании за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в употреба на нуклеарна централа на утвърдената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

Депутатите първо отхвърлиха предлагането, а при прегласуването го одобриха със 112 гласа „ за “, 29 „ срещу “ и 82 „ въздържал се “, с един глас повече в негова поддръжка против „ срещу “ и „ въздържал се “.

Решението беше импортирано от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите, оповестява Българска телеграфна агенция.

От „ Българска социалистическа партия за България “ бяха безапелационни, че не е работа на законодателната власт да се намесва в изпълнителната, „ Възраждане “ акцентираха, че задачата е да бъде заобиколен Законът за публичните поръчки (ЗОП).

От ПП-ДБ показаха, че планът на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи подлага под риск цялата процедура, в случай че бъде гласувано предлагането им, с което в късия лист има едно съответно име.

Васил Стефанов, един от вносителите на плана на ПП-ДБ, който беше отритнат, счита, че е нужно да се даде опция за осъществяване на договаряния с оптимално необятен кръг от възможни строители.

Следва да се проведат договаряния със строител, който дружно с „ Уестингхаус “ да построи мощностите, уточни той и добави, че смисълът на актуалното решение е да се разпореди на министъра на енергетиката да провежда провеждането на договаряния с повече от един участник.

Драгомир Стойнев от „ Българска социалистическа партия за България “ съобщи, че това е образец по какъв начин може да се убие даден план, тъй като не е работа на депутатите да споделят на министъра да продължи каквито и да било договаряния.

Не разбирам за какво в Народното събрание – без да сме видели заключението на Съвета на шефовете на АЕЦ „ Козлодуй “ – да вземем решение, означи той.

Според него е значимо да се даде отговор на въпроса какво се случило с „ Булгартрансгаз„, който е задлъжнял с 260 млн.лв. Държавата не извършва уговорката си да компенсира „ Булгаргаз„, посочи още Стойнев.

Трябва да дебатираме какво се случва с предлагането, което приехме, НЕК да не бъде публичен снабдител, продължи да изброява значимите съгласно него тематики депутатът.

Той напомни и че от няколко дни има базова мощ в Маришкия басейн, която не работи, и хората са надали не на улицата. Българска социалистическа партия няма да поддържа и двете решения, съобщи Драгомир Стойнев.

По думите на сътрудника му Борислав Гуцанов с тези решения се основава дълготрайна корупционна черна дупка, в която да потъват милиарди.

Проблемът, съгласно него, не е какъв да е изпълнителят, а кой е избрал технологията АР1000.

От уеб страницата на “ Уестингхаус “ излиза наяве, че по тази технология работи една-единствена централа в Съединени американски щати, има и 4 реактора в Китай, само че са направени редица модификации, в Европа няма нито една страна, в която да се употребява тази технология.

Интересно е по какъв начин я избрахте, задоволително безвредна ли е, попита той. Ще задължите страната ни с 30 милиарда $, от кое място ще дойдат парите, добави депутатът.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ изясни, че предлаганите два плана не са еднопосочни – в единия( ГЕРБ-СДС и ДПС) се показва съответна компания и това, съгласно него, е диктат, който ще бъде натрапен на министъра на енергетиката.

В предлагането на ПП-ДБ са включени две компании, уточни депутатът и разяснява, че за следващ път Народно събрание ще престъпи правилата за разделяне на управляващите и ще изземе функционалностите на изпълнителната власт.

ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи се пробват да изпреварят времето и естествения ход на процеса и да показват превъзходство над Министерството на енергетиката и на Министерския съвет, посочи представителят на ПП-ДБ. Инициативата се изземва от Делян Добрев и Станислав Анастасов (автори на плана на ГЕРБ и ДПС), счита Рибарски.

Интересът на енергетиката ни е да се реализира закрепен период за създаване на новите мощности и в него да вземат участие не по-малко от 30 % български компании, както и да се обезпечи външно финансиране.

Колегата му Мартин Димитров прикани да не се гласоподава нито едно от препоръчаните решения. Ако през днешния ден Народно събрание гласоподава късия лист с едно съответно име, не може да се отиде на договаряния, аргументира се той.

Подлагате цялата процедура под риск, макар че имате всички лостове да я контролирате, обърна се той към вносителите от ГЕРБ и Движение за права и свободи. В момента трансферирате отговорността по процедурата върху Народно събрание, в случай, че тя е на министъра на енергетиката, уточни Димитров. А на Българска социалистическа партия подсети, че техен министър е почнал договаряния с „ Уестингхаус “.

Сред възраженията на „ Възраждане “ беше, че процедурата не е по Закон за обществените поръчки. Заобикаляйки го, би трябвало да извършите доста по-прозрачна процедура, разяснява Коста Стоянов.

По думите му за чисто официални неща са отстранени компании, които дават отговор на някои от условията в по-голяма степен от утвърдените компании. Според Искра Михайлова процедурата би трябвало да започва изначало.

Грешката може би пристигна с решението за една- единствена технология, която да бъде внедрена, счита тя.

Съпартиецът ѝ Даниел Проданов акцентира, че би трябвало да сме изцяло сигурни, че капиталът на АЕЦ „ Козлодуй-Нови мощности “ е 100 % благосъстоятелност на АЕЦ „ Козлодуй “.

Мнозинството отхвърли публицистичното предложение на „ Възраждане “ в късия лист да бъдат включени две китайски компании, които да вземат участие дружно с „ Хюндай “, с цел да се резервира правилото на конкурентност.

„ ИТН “ постоянно сме защитавали нуклеарната енергетика, постоянно сме били за градежа на нови нуклеарни мощности в Козлодуй, а не в Белене, отговори Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на Има Такъв Народ, на упреците на политически сили за какво са подкрепили точката да влезе през днешния ден в дневния ред. Ние не ви питаме за какво сте били в Москва, обърна се той към „ Възраждане “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР