СподелиРедно е шефовете на ДАНС, ГДБОП и министърът на вътрешните

...
СподелиРедно е шефовете на ДАНС, ГДБОП и министърът на вътрешните
Коментари Харесай

Оставки в МВР, ДАНС и ГДБОП заради Нотариуса няма, има снишаване

Сподели
Редно е шефовете на ДАНС, ГДБОП и министърът на вътрешните работи да подадат оставки след убийството на един от дилърите на правораздаване – престъпно проявения Мартин Божанов-Нотариуса и последвалите разкрития.Тези правоохранителни структури са разполагали с информация за пробойната в националната сигурност, каквото е следеното правораздаване, и провалите му върху основите на страната – правосъдната ѝ система, само че не са противодействали.

Техни чиновници даже са работили за “дълбоката страна ” – за дилърите, а значи и за политическите им настойници, и през днешния ден мълчат, с цел да пазят мрежите. Останалите, които не са забъркани, мълчат, с цел да пазят себе си. Мълчанието на тези конформисти, на апатичните, е даже по-опасно. Така в тоталитарна България от боязън и безбожничество мълчеше едно (почти) цяло общество, тъй като “ние няма да я оправим тая страна, що да си скапваме спокойствието ”.
Един министър присъда не прави
Един от изпълнителната власт въпреки всичко е алармирал – служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. През 2021 година занесъл “на ръка ” в ГДБОП документи, свързани с активността на Нотариуса, само че още същата вечер изтекла информация, заяви самият Рашков, в този момент народен представител от ПП-ДБ, в изявление за Нова тв. По това време началник на антимафиотите е актуалният вътрешен министър Калин Стоянов, назначен от Рашков отпред на ГДБОП.

Преди повече от седмица самият Стоянов съобщи пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред, че до момента в който е бил шеф на ГДБОП, е имало събрани “доста материали и всички материали са изпратени на прокуратурата ”. Разбира се, тези изказвания подлежат на инспекция, също и какво прави прокуратурата с документите – и това може да направи краткотрайната парламентарна комисия, която би трябвало да изследва активността на убития Мартин Божанов. За неин ръководител беше определен Никола Минчев (ПП-ДБ), а Рашков даже не е член.

Но евентуално ще се наложи да бъде изслушан, откакто изчете в ефир част от свидетелски показания, съгласно които висши чиновници на правораздаването с буквите Р. и С., вземали по 20 хиляди, 30 хиляди, 100 000 лв. от ресторант “Осемте джуджета ”. Този ресторант, принадлежал на различен дилър на правораздаване – Петьо Петров-Еврото, някогашен началник на най-голямата следствена работа в България, издигнал се при основния прокурор Сотир Цацаров, стана име на следствие на Антикорупционния фонд (АКФ). С. е на висша позиция и сега, изясни Рашков, само че отхвърли да отговори на въпрос на водещата дали става въпрос за и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов. А някогашният към този момент основен прокурор Иван Гешев се оказа чест посетител на заведението на Нотариуса – SSclub.

В публичен интерес обаче е да не се позволява кръгът към единия или другия да надделее при лансирането на разнообразни хипотези за незаконните групи в правосъдната система.
Надежди и опасения
Заради безславните финали на краткотрайните парламентарни комисии, особени очаквания на основаната поради убийството на Нотариуса не се разпореждат. Адвокатът Никола Минчев, политик от три години, е прочут като диалогичен и изкусен, а името му до момента не е било забъркано в кавги. Достатъчно ли е обаче, с цел да управлява комисия, от която обществото чака не просто да обясни събитията към активността на Нотариуса, а да освети задкулисието в правосъдната власт. Причината е, че доверието в българските институции е ниско, защото са компрометирани, а Народното събрание би могъл да получи задоволително информация за незаконните схеми – въпреки че и неговият рейтинг не е по никакъв начин висок.

По bTV някогашният прокурор, през днешния ден член на екипа на АКФ Андрей Янкулов съобщи, че Народното събрание има право да изиска и проучва данните по случаите с Нотариуса и Еврото в профилираните съдилища, прокуратурата и Министерство на вътрешните работи (и да помогне за установяването на връзката сред тях). Това ще хвърли светлина върху аферите на правосъдната власт и ще обезпечи публичен напън против тях, счита той.

Комисията ще работи 3 месеца, а през това време следва един от най-важните избори – на 11-те правосъдни кадровици, които ще избере Народното събрание. Депутатите би трябвало да излъчат шестима адвокати за 10-членния Висш прокурорски съвет и петима съдии – за Висшия съдийски съвет, планувани в шестата корекция на Конституцията.

От работата на комисията ще зависи публичната поддръжка за значимия кадрови асортимент, само че тя би могла да се употребява от ПП-ДБ и като инструмент за политически напън върху съдружниците от ГЕРБ и Движение за права и свободи, в случай че предлагат магистрати със съмнителна честност. Попълването на парламентарните квоти във ВПС и Висш съдебен съвет ще е първият сериозен конфликт в управническото болшинство поради превъзходството в правосъдната система на кръгове, свързани с партиите на Борисов и на Доган. Сега обаче “Демократична България ” и “Продължаваме смяната ” не са техни съперници, а сътрудници и осъществяването на обещанията им за по-справедлива правосъдна система минава през друга политическа тактичност.
Чий е Нотариуса, чий е Еврото
Поради необятните си пълномощия Народното събрание може да получи – при поискване – информация, която може да бъде отказана на други или отговорите да бъдат протакани до непоносимост. Бойко Рашков по Нова тв и заплашваната от Нотариуса съдийка Владислава Цариградска по БНР по едно и също време приканиха за отговори дали Мартин Божанов е бил скришен помощник на Министерство на вътрешните работи или ДАНС. Такава информация е въпрос на няколкоминутна инспекция, само че към момента я няма.

Важно е да се откри или отхвърли този факт, защото Божанов влизал в профилираната прокуратура (вече закрита), без да бъде проверяван, употребил наследник буркан за колата си и бил защитаван от полицейски коли, както и SS-клуба му. Не че Министерство на вътрешните работи не обезпечава “чадър ” и без карта на помощник. Видя се при злополуката на бул. “Черни връх ” и опитите на служители на реда да “покрият ” лидера на джип, умъртвил две девойки, също и при друга тежка злополука, след която служители на реда ескортирали отговорния няколко километра.

Временната комисия може да изиска от ГРАО цялостна информация за замененото ЕГН на Мартин Божанов и кой е съдията, издал правосъдния акт за такава смяна. Защото от дирекцията на Министерство на регионалното развитие не престават да се бавят, сякаш имат да ревизират годност на данни от подписка за референдум. Парламентарната комисия може да извика и управлението на ДАНС, което да изясни предупреждавала ли е Агенцията в отчетите си за незаконни групировки в правосъдната система. Ако отговорът е позитивен – по какъв начин тогава са реагирали предизвестените министър председател, президент, ръководител на Народното събрание. Ако е негативен – по какъв начин е вероятен подобен пропуск, откакто Антикорупционната комисия разкри още преди две години какво е правил Петьо Еврото, а и Нотариуса..

ГДБОП също не би трябвало да бъде оставена да мълчи по случая с Нотариуса, защото някогашен антимафиот се оказа измежду най-близките му сътрудници. В разгара на аферата с Божанов, ГДБОП имиджово се похвали, че през 2023 година е открила и обезвредила 115 проведени незаконни групи (ръст с 37% спрямо 2022-ра). ОПГ в SS-клуба обаче е недосегаема.
Сухи от водата
Изобщо краткотрайната комисия може да стигне дълбоко, само че ще стигне ли нависоко в изследването си на аферата “Нотариуса ”? Такъв триумф би означавал не просто до основни прокурори, при които разцъфтяха бизнесите с рекет и търговия с въздействие на Еврото и Нотариуса, а до ония, които си ги избират.
Политиците и подкрепящите ги специалисти, медии и инфлуенсъри се пробват да локализират абсурда в границите на правосъдната система. “Помагат ” им описи с имена на магистрати и анонимни съчинения, подхвърлени в пощенската кутия на един някогашен началник на контраразузнаването, понастоящем народен представител от ПП-ДБ Атанас Атанасов. Политици в този лист няма, към този момент започнаха да се процеждат имена на магистрати, само че е опит информацията да се канализира по избран път и да се изкриви. По БНР арбитър Цариградска подлага на критика, че това е “поредната замяна ” поради метода, по който се вадят тези описи. “Какви хора, въз основа на какви доказателства, са били включени там? На този стадий за мен изрично няма вяра в тези формати да бъде разкрита истината ”, споделя тя.

Оставки няма, има снишаване. Може пък и в ДАНС, Министерство на вътрешните работи и ГДБОП да гледат “да устискат ” до ротацията, като ония лекари в “Пирогов ”.

Коментарът е оповестен в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

 

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР