СподелиРазкритията за дървената мафия във Врачанско продължават. Оказва се, че

...
СподелиРазкритията за дървената мафия във Врачанско продължават. Оказва се, че
Коментари Харесай

Шефката на ДГС – Мездра се къпе в пари и плува в разкош

Сподели
Разкритията за дървената мафия във Врачанско не престават. Оказва се, че шефката на ДГС-Мездра инж. Евгения Христова и нейните близки са горди притежатели на стотици хиляди левове на влог, както и десетки страници парцели, оповестява Bulnews.
Доказателства за съмнителния генезис на средствата във семейството дава информация в КПКОНПИ и имотния указател. От тях ясно проличава забележителното положение на фамилията, което набъбва стремглаво през последните години. И за просто око обаче е видно, че с заявените доходи от заплати това няма по какъв начин да стане.

Справката стартира от 2017 година, когато стартира да се води регистърът на декларациите за имущество и ползи на лицата, заемащи държавни длъжности, в КПКОМПИ. Тогава инж. Евгения Христова е на поста си отпред на ДГС-Мездра към този момент близо 10 години. В първата си декларация, тя и нейният брачен партньор инж. Момчил Костадинов са показали, че имат забележителен брой парцели. Двамата имат жилища в Мездра и Враца, както и къща и имот в село Згориград. Според справката, те са добити преди години.

По-интересни са обаче притежаваните от фамилията аграрни земи, които са общо 360 декара в Мездренско и Романско. Сред тях има ниви, ливади, пасища и гори.
Освен парцелите си, Христова и Костадинов са заявили три леки автомобила и трактор. На влог фамилията е показало, че има малко над 236 хиляди лева общо, като по-заможен е брачният партньор, чийто спестявания са двойно повече от на неговата половинка.
Следващите заявления не демонстрират изключително придвижване в имотното положение на двойката, въпреки съвсем всяка година да се снабдяват с някоя друга равнища или пасбище. Парите в сметките им обаче гладко порастват. През 2018 година те към този момент имат общо близо 280 бона, като още веднъж по-голямата част от парите са в главата на фамилията.
Интересното е, че тук и двамата са показали приходите си от заплата.

Инж. Христова взима много повече от своя брачен партньор – общо близо 42 000 лв. за годината против 16 476 за инж. Костадинов. Въпреки това е повече от ясно, че с тези заплати двамата няма по какъв начин да покачат размера на спестяванията си с близо 50 000 лв. единствено за 1 година.

Тенденцията продължава и през идващите години. През 2019-а те към този момент имат над 300 хиляди лева на влог и 12 бона налични, през 2020-та положението им набъбва до над 365 хиляди лева по сметка и 6 000 кеш. На идната година обаче има прочут спад – двамата заявяват „ едвам “ 290 бона в банки и 39 хилки налични, само че за сметка на това са се сдобили с апартамент в Обзор, гараж във Враца и още 4 аграрни парцела.

Растат и заплатите на двамата съпрузи, само че те общо заявяват доходи от по приблизително към 60 000 лв., а все пак икономисват шестцифрени суми – нещо, което би хвърлило в шах всеки икономист.
Това обаче е единствено върхът на айсберга. Проучване сподели, че и най-близките членове на семейството също са в забележително финансово положение.

Впечатление прави имотното положение на баба Параскева Христова – майката на горската шефка. Към 2023 година тя е горделив притежател на цели 60 страници парцели. Справка в Агенцията по вписванията демонстрира, че в последните 20-ина години тя неведнъж си е купувала аграрни земи и гори и все още 70-годишната жена е много заможна.

Изглежда бащата на инж. Момчил Костадинов – Николай Ангелов, също не изостава. През предходната година той подарил на внука си – синът на Евгения и Момчил, апартамент в София.

Въпросният юноша – 25-годишният Николай, който до неотдавна е бил студент, също има забележителен брой парцели, най-вече гори и аграрни земи. Първата си договорка той направил едвам на 18-годишна възраст. Към днешна дата притежанията му се простират на цели 34 страници в Агенцията по вписванията, въпреки да не е известно да има и един ден трудов стаж. Някои от тях са дарения от родителите му, само че огромна част е закупил самичък, най-малко съгласно заявената информация.
Дали целият кръг от доближени на инж. Евгения Христова са се замогнали по почтен метод, не е в нашите пълномощия да определим. Едно нещо обаче навежда на подозрения, че това е по този начин. В справките в регистрите лъсна порочна процедура, която съставлява очевиден спор на ползи. Евгения, дружно със сестра си Кристина Комитска и майка си Параскева, продават част от земите си на Северозападно държавно дружество.

Кристина Комитска работи точно в институцията като специалист стопанска активност. Самата ръководена от инж. Христова конструкция също е под шапката на СЗДП, защото всички Държавни горски стопанства се водят негови териториални поделения.
Подобни дейности, показващи спор на забавни, будят основателни съмнения дали това е единственият метод, по който инж. Евгения Христова и нейното семейство са се облагодетелствали от служебното си състояние. Ако бъде направено следствие от способените виновни органи, могат да се появят и още схеми, които най-сетне да разклатят бетонирания стол на дървената шефка…
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР