СподелиРаботодателите вече ще плащат първите два, а не три дни

...
СподелиРаботодателите вече ще плащат първите два, а не три дни
Коментари Харесай

Ето колко ще получаваме през 2024-а, ако сме в болнични

Сподели
Работодателите към този момент ще заплащат първите два, а не три дни от болничния. Промяната към този момент е в действие от началото на тази година. Следващите дни се заплащат от Национален осигурителен институт. Първите 2 дни от работодателя се заплащат отчасти – получавате 70% от брутното си заплащане. Плащанията от Национален осигурителен институт също са изчислени като част от заплатата ви, показва pariteni.bg

Но за общо заболяване компенсацията е 80% от среднодневното брутно трудово заплащане или среднодневният застрахователен приход под 3750 лв., който таван е в действие от 1 януари тази година, а за трудова акцидент и професионална болест – 90% от него.

Това значи, че в случай че имате болничен за 5 дни да вземем за пример, заплатата ви за този месец ще намалее, само че по-малко от преди.

Важно е да се означи, че Национален осигурителен институт изплаща обезщетение единствено за работните дни от годината, т.е. за формалните празници и за събота и неделя не получаваме парично обезщетение от Национален осигурителен институт.

Така да вземем за пример, в случай че след втория ден на болничния идващите 2 дни са събота и неделя, за тях няма да получите нищо. Ако след събота и неделя, идващите 3 дни хипотетично са публични празници, и за тях няма да получите нищо, въпреки да боледувате общо 8 дни в дадения образец.

Възможност тези дни да се платят има за за хората, работещи в предприятия, където всеки има самостоятелен трудов график и се работи на смени, само че това не е всеобщият вид.

Работодателят носи болничния в период до 10-то число на месеца, идващ месеца на предаване от служителя, след което и в случай че няма други проблеми, ще получите заплащане в период от 10 работни дни след датата на предаване. Така да вземем за пример, в случай че сте боледували при започване на октомври, е допустимо парите ви да дойдат при започване на декември.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР