СподелиПротести под надслов Вън мафията от здравеопазването!“ ще се проведат

...
СподелиПротести под надслов Вън мафията от здравеопазването!“ ще се проведат
Коментари Харесай

Протести под надслов „Вън мафията от здравеопазването!“ в няколко града

Сподели
Протести под надпис „ Вън мафията от опазването на здравето! “ ще се проведат следобяд в София, Пловдив, Варна и в нидерландския град Хага.

Демонстрациите се провеждат от фондация „ Даная “ след приключването на запис от съвещание на Медицинския съвет на Пирогов.

На него се разисква натискът върху болничното заведение във връзка със гибелта на 15-годишната Даная Кулева.

Чува се изречението „ Просто би трябвало в действителност да се направи всичко допустимо да усетят болката тия хора “.

В сряда майката на момичето Ани Стоянова прикани за социална поддръжка.



„ Ние живеем в страната на мутрите. Лекари си разрешават да заплашват. С болежка. И чакат ротацията. и юристи стоят там и нахъсват. Вече не става въпрос за Даная. Вече става въпрос за всички ни. Става въпрос за децата ни, за тези живите, които са живи и са тук, за тях го направете, значимо е! “, прикани тя.

Исканията на митинга са няколко.

Първото е за неотложно премахване на шефа на „ Пирогов “ до привършване на всички инспекции в болничното заведение за нарушавания в ръководството и медицинските действия.

Протестът ще упорства да се изиска мнение от Централната комисия по професионална нравственос на БЛС за подхванатите дейности по отношение на неприемливите и рушащи престижа на цялата лекарска колегия дейности и изявления по време на медицинския съвет на УМБАЛСМ „ Пирогов “ на 01.02.2024 година

Настоява се също за незабавни законодателни промени, които да обезпечат изработването на разпоредбите за добра здравна процедура по всички специалности до края на 2024 година, както и налагане на съществени наказания за организациите, чието обвързване е да изготвят разпоредбите, само че не го вършат.

Като искане от фондацията слагат още въвеждане на механизъм за гласност, бистрота и публичен надзор на процедурите за избор на за болнично управление, както и за осъществяване на цялостна проверка на протичащото се в бранша и вдишване на ангажимент за основаване на стратегия за промяна в опазването на здравето, поставящо пациента в центъра за лекуване, основано на качество, а не на количество и административен педантизъм.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР