СподелиПроф. Владимир Чуков е роден в Атина, Гърция. Учи във

...
СподелиПроф. Владимир Чуков е роден в Атина, Гърция. Учи във
Коментари Харесай

Проф. Чуков за ДЕБАТИ: Определени сили в Близкия Изток не искат установяване на траен и справедлив мир

Сподели
Проф. Владимир Чуков е роден в Атина, Гърция. Учи във френски лицей в Тунис, а след това приключва Френската гимназия в София. Дипломира се във факултета по публични науки на Дамаския университет, Сирия. Преподава в редица български университети. Бивш основен редактор на списание „ Международни връзки “. През 1999 година основава неправителствената организация „ Български център за близкоизточни проучвания “, а през 2002 година – „ Център за районни и конфесионални проучвания “. От 2005 година е теоретичен секретар на профилирания теоретичен съвет по интернационалните връзки към ВАК.

– Проф. Чуков, палестинското държавно управление подаде оставка. Какво значи тя и какво следва след нея?

– Не би трябвало да се търсят някакви огромни подмолни проекти или някакви ходове за тази оставка. Събитията, такива каквито ние ги виждаме в границите на израелското държавно управление, протичат и в границите на палестинската власт.

От към 2 месеца Съединени американски щати и Европейски Съюз доста ясно дадоха да се разбере на палестинската автономност и персонално на Махмуд Абас, че би трябвало да има промени в тази палестинска власт, която би трябвало да се промени, в случай че желае да играе някаква роля в бъдеще в ръководството на Ивицата Газа, респективно при основаването на Палестинската страна. Нещо, за което упорстват и европейците, и американците, и арабските страни в района.

Подаването на оставката на палестинския министър председател е в резултат на промените, които не е доста ясно по какъв начин ще се случат.

Трябва да кажем също, че по покана на Москва ще се проведат диалози сред „ Хамас “ и „ Фатах “ по отношение на бъдещето на палестинското ръководство. И ето там ние не знаем по какъв начин тъкмо би изглеждал този палестински индивид оттук нататък.

Наслушахме се на пазарлъци, на кавги, на обиди, в случай че щете, сред двете фракции, които не датират от през днешния ден. Те са още от 2007 година, когато „ Хамас “ направиха прелом в Ивицата Газа и изгониха безусловно всички представители на „ Фатах “ – това беше законната политическа власт, която пое ръководството през 2005 година

Така че тази оставка е част от вътрешнополитическата динамичност на палестинската автономност. Процесите са не по-малко комплицирани от тези, които ние следим вътре, в израелското държавно управление и респективно външният напън, на което то е подложено.

Подаването на тази оставка е част от външния напън на страните, които застават зад формулата „ Две страни “ и тези, които са главните спонсори на тази палестинска власт. На първо място това е Европейски Съюз, който дава повече от 50% от приходите на бюджета на палестинците.

– Арабските страни от района оказват ли парична поддръжка на палестинците и одобряват ли бежанци?

– Тази тематика е доста комплицирана, защото няма константни вноски. Много постоянно зависи от политическата обстановка, като най-големият донор, най-малко на този стадий, бяха Саудитска Арабия, само че с доста по-скромни суми – от порядъка на няколко десетки милиони $ през годините.

Отделно страната Катар, месечно, със знанието на израелските управляващи, превеждаше по 25 млн. $ на придвижването „ Хамас “ в Газа.

Откритите, ясните приходи и доходи в този бюджет, са тези от Европейски Съюз. Това са някъде към 750 млн. $. При ръководството си американският президент Джо Байдън спря американската поддръжка – към 280 млн. $. Отделно има доходи от обособени европейски страни като Норвегия, Германия, Австрия. Това са обособени вноски.

Докато арабските страни – прозрачността там не е чак толкоз огромна, тъй че ние да твърдим за давани суми.

Що се отнася до приемането на бежанци – въпросът Ви е риторичен. Като цяло те не са отворили необятно своите порти, макар че на територията на всяка една арабска страна има палестински бежанци, изключително в близките страни. Това са Ливан, Сирия, изключително доста в Йордания, има и в Египет.

В страните от Персийския залив не беше извършена нито една пропалестинска проява по време на събитията и войната в Газа, за разлика да вземем за пример в една Европа, в една Америка, в целия свят. В Персийския залив нямаше нито една.

Естествено, това е въпрос на режим на сигурност, само че също по този начин и броят на палестинците не е чак толкоз огромен.

– Тоест, по тези дейности може ли да се съди за политиката на съответната страна в поддръжка или неподкрепа на палестинците?

– Саудитска Арабия доста мощно се е заела с формулата за „ Две страни “. Тук е и изискването за определяне на дипломатически връзки с Израел. Нееднократно саудитците споделиха, че до момента в който няма палестинска страна, те няма да открият дипломатически връзки с Израел.

Тоест, в случай че до 7 октомври 2023 година имаше нещо „ плаващо “ и се говореше за права на палестинския народ, след 7 октомври доста ясно към този момент се приказва за палестинска страна. Всъщност договорката „ земя против мир “ е самодейност на някогашния саудитски крал Абдула. През 2002 година тази самодейност беше подкрепена от всички страни членки на Арабската лига. Това е формулата, която френският президент Франсоа Митеран стартира още през 1982 година – формулата за двете страни.

Така че, ето тук към този момент има доста явен консенсус във връзка с това, което виждат арабските страни като вероятности – по какъв начин ще се откри дълготраен и обективен мир. Нещо което, за жалост избрани сили в района не желаят.

– Прави усещане, че палестинският глас се чува много по-силно на Запад, спрямо израелската позиция. На какво се дължи това и в тази осведомителна война палестинците имат ли преимущество?

– Беше направена статистика към 50 дни след 7 октомври 2023, съгласно която съотношението на демонстрациите про-Палестина и про-Израел беше 90 към 10. И мисля, че можете да си обясните за какво е по този начин: тъй като на територията на нашия Европейски Съюз милиони хора са с близкоизточен генезис и изобщо от мюсюлманските страни. Това са хора, които имат непрекъснато престояване, хора, които са нелегално пребиваващи.

Като слушате и избрани политически организации, трендове – това са левите, крайнолевите, деятели за правата на индивида и така нататък Така се получава една огромна човешка маса, това е истината.

Докато тези, които не утвърждават тези демонстрации, те си остават в къщите. Но на изборите, съгласно мен, при започване на юни, те ще излязат и ще гласоподават в противоположна посока. И това, което съм изразил неведнъж като теза, че тези демонстрации в действителност ще докарат крайнодесни организации и политически субекти с едно доста по-стабилно посланичество в Европейския парламент. Това ще наклони в известна степен везните в тази посока в бъдещата Европейска комисия и изобщо европейските органи, които се базират на тези резултати. Така че, всичко това е обвързвано по сред си.

Виждате 26 страни членки на Европейски Съюз бяха подготвени да повдигнат апела за филантропично помирение и прекъсване на огъня. 27-та страна – това е Унгария, която постоянно гласоподава срещу. Защото, в случай че първоначално Европа застана доста компактно зад Израел – осъдихме нападението на Хамас против почтените хора, което беше едно варварско нахлуване.

Сега обаче Нетаняху би трябвало да се съобрази – за това, че тези пропалестински демонстрации, този голям напън, в действителност са напът да трансформират вътрешнополитическата архитектура на Европа, в случай че щете и Съединени американски щати. Байдън сега губи част от своя млад електорат и мюслманите и арабите в Съединени американски щати поради тази война.

Така че това въздействие във вътрешната политика е нещо, с което настоящето израелско държавно управление не желае да се съобрази. Както ние им оказваме помощ, би трябвало в този момент те да ни оказват помощ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР