СподелиПриключи първата фаза на консултации при президента преди връчването на

...
СподелиПриключи първата фаза на консултации при президента преди връчването на
Коментари Харесай

След първата фаза на консултации за правителство: Неизвестните остават, но има умерен оптимизъм

Сподели
Приключи първата фаза на съвещания при президента преди връчването на мандат са сформиране на държавно управление и с това – дефинитивно реализиране на първата по рода си ротация на българско държавно управление.

Днес при Румен Радев бяха представителите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, а за на следващия ден са планувани диалозите с „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

След първия кръг от диалози незнайните остават, само че участниците в договарянията за сформиране на държавно управление са оптимисти.

Стана ясно, че сега се работи върху текст на съглашение, който да обгръща всички аспекти на ръководството – законодателна и управническа стратегия, както и механизъм за взимане на решения.

Преговорите не престават, договарянията текат,

означи след вицепремиерът в оставка Мария Габриел, която дружно с Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян отидоха на днешната среща на „ Дондуков “ 2, откакто в продължение на два дни – събота и неделя, ГЕРБ-СДС имаха диалози с ПП-ДБ за бъдещото ръководство на страната.

„ Имаме потребност от още малко време за договаряния. Благодарна съм на градивния звук, в който те протекоха през последните два дни. Разбира се, имаме и разлики и тъкмо за това ни трябват договарянията – превъзмогване на разликите и възможностите, които си даваме да преодолеем тези разлики, да са на доста постоянна основа. Да има доста явен механизъм за взимане на решения “, уточни тя.



„ Важно е да си дадем късмет тези договаряния да продължат. Не сте ме чули да приказвам за червени линии. За мен разговорът, взаимното почитание, само че и в един миг доста ясно носене на отговорност, е водещ принцип, за това, което е решено – да се знае какво се случва и да се носи отговорност, е водещият принцип “, означи Габриел.

По думите ѝ договарянията и диалозите им с ПП-ДБ не престават да са „ доста открити “.

„ За нас е значимо да работим върху общ текст, в който водещи са предложенията, които към този момент доста ясно сме изложили. Много значимо е да си дадем късмет тези договаряния да продължат в градивен дух с открити диалози “, сподели вицепремиерът в оставка.

Мария Габриел е дала отговор на президента, че имат потребност от още малко време преди да бъде връчен мандатът.

След среща с ГЕРБ-СДС, на „ Дондуков “ 2 президентът се срещна с представителите на „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “, с чийто мандат, с присъединяване на ГЕРБ-СДС, а и с поддръжката на Движение за права и свободи, ръководи девет месеца държавното управление на Николай Денков.

При президента за диалози представителите на ПП-ДБ в състав министър председателят в оставка Николай Денков, Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

„ През последните 9 месеца главно вие носехте отговорност за ръководството на страната, като се споразумяхте и с вашите сътрудници да имат публично единствено един представител в Министерския съвет. Осигурихте си и твърдата поддръжка на Движение за права и свободи за измененията в Конституцията. Като се върнем 9 месеца обратно вие успяхте да сформирате ръководство с вашия мандат, само че виждаме, че комплицираните връзки с вашите сътрудници остават, в това число и по време на сегашните договаряния, по тази причина конституционният законодател е планувал сегашните съвещания, точно с цел да подкрепят процеса на съставяне на държавно управление “, обърна се към тях Радев.



Той непосредствено попита представителите на ПП-ДБ дали са склонни да не престават по същия път, по който са поели преди 9 месеца, или въз основата на опита, който към този момент имат, са склонни да прегледат отношението си към сътрудниците и към властта.

„ Смятате ли, че ще има механично стесняване на Меморандума, който вие предложихте със Споразумението от ГЕРБ-СДС, или отиваме към някакъв нов документ, не знам точното име, в случай че имате вие някаква индикация какъв ще бъде, с цел да имаме най-много резистентност и предвидимост на едно бъдещо ръководство. Готови ли сте да подкрепите първи мандат на ГЕРБ-СДС или при възможен неуспех на тези договаряния, ще опитате да повторите сюжета от преди 9 месеца – ръководство с ваш мандат? При какви условия бихте създали и едното, и другото? “, попита Радев и добави най-важния за него въпрос: „ Имате ли потребност от в допълнение време за тези договаряния? “

Николай Денков сподели, че „ фактически преди девет месеца са поели отговорност и риск, че тази отговорност ще нанесе политически вреди “.

„ Според нас това си струваше, тъй като в този момент след 9 месеца, признати два бюджета, след измененията в Конституционен съд, с насърчаване на капиталовите планове, с отпушване на енергийните планове, в действителност можем да кажем, че си струваше “.

По отношение на договарянията с ГЕРБ-СДС ротационният министър председател в оставка съобщи:

„ Да, връзките ни са комплицирани. Имаме поставени два документа на масата на договарянията, а дали ще продължим, зависи по какъв начин ще наподобява съглашението. Има прогрес, само че до момента в който не е контрактувано всичко, нищо не е контрактувано. Имаше схващане от другата страна, че договарянията би трябвало да стартират с полемиките за несвършените промени, със задвижването на регулаторите и този контролни органи, които не работят. Това изчиствахме в първата част от договарянията. Ако тези промени не се свършат, няма да си коства цялото изпитание. Престои и разискване на вероятен личен състав на Министерски съвет…

…Дали би трябвало повече време – напълно във Вашите пълномощия е Вие да решите по какъв начин ще действате – не е наша работа да се опитваме да се месим интензивно в тази процедура, само че се надявам, че всички осъзнаваме, че е добре България да има устойчиво държавно управление, което да продължи промените, което да продължим по европейския път, който ни събра дружно, тъй като в последна сметка това ще бъде потребно за хората “, обърна се към президента ротационният министър председател в оставка Николай Денков.

Тази заран президентът се срещна с представители на ГЕРБ-СДС. В 14:00 ч. през днешния ден следва да се срещне с представители на парламентарната група на „ Движение за права и свободи “. Утре диалозите не престават с останалите парламентарно показани политически сили – Възраждане, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.



Припомняме, че през уикенда ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ организираха серия от диалози за съглашение за взаимно ръководство.

Днес след срещата с Радев Мария Габриел също бе уклончива и съобщи, че имат потребност от още малко време преди да им бъде връчен мандатът.

„ Преговорите не престават, имаме общи точки. Разговорите са градивни. Разбира се, имаме и разлики и тъкмо по тази причина ни трябват договарянията, с цел да може превъзмогването на разликите и възможностите, които си даваме, с цел да преодолеем тези разлики, да са на доста постоянна основа. За нас тази основа са правилата за бистрота, да има споделена отговорност, да има доста явен механизъм за взимане на решения. Имаме потребност от още малко време. Благодарна съм за градивния звук, в който през последните два дни договарянията протекоха “, сподели претендентът за ротационен министър председател.

На консултациите при президента преди връчването на мандат за сформиране на държавно управление групата на Движение за права и свободи беше показана единствено от единия съпредседател – Джевдет Чакъров.

Въпреки че ръководителят на парламентарната група на партията Делян Пеевски е главното острие на партията в Народното събрание, през днешния ден той не пристигна в президентството. През последните седмици той насочи и директни обвинявания против президента Румен Радев, наричайки го „ Мистър Кеш “, като даже заприказва за тъмна стаичка в президенството, в която се съхраняват пари.

„ Ако двете ръководещи обединения ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) се схванат и има ротация, Движение за права и свободи ще продължи същата политика – да бъде фактор на непоклатимост и рационално да поддържа това, което счита, че е в интерес на хората “, съобщи през днешния ден при президента Йордан Цонев.



От своя страна Джевдет Чакъров разяснява, че за политическата обстановка, в която се намира страната и консултациите, които се организират, Движение за права и свободи не е трансформирала позицията си.

„ Надяваме се, главните субекти да намерят формулата, в случай че не – постоянно има опция да се откри друга настройка, само че сякаш тя ще бъде много сложна, разяснява Чакъров договарянията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ “, счита той.

По думите му страната би трябвало да бъде постоянна.

„ В това отношение позицията на Движение за права и свободи не се е трансформирала – да се откри формула за ръководство в сегашния миг предвид на политическата обстановка и комплицираната геополитическа обстановка. Нашата поддръжка постоянно е била предвидима и поредна “, добави Чакъров.

„ Да, ние бяхме главен фактор на непоклатимост в първите девет месеца на това ръководство “, уточни от своя страна Йордан Цонев и напомни, че Движение за права и свободи са имали градивна роля при съставянето на кабинета с министър председател Николай Денков, водени от разбирането, че страната би трябвало да излезе от тази политическа рецесия, в която се намира повече от две години.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР