СподелиПрезидентът Румен Радев обвърза това дали изборите да бъдат 2

...
СподелиПрезидентът Румен Радев обвърза това дали изборите да бъдат 2
Коментари Харесай

Радев попари исканията за избори „2 в 1“ и ги обвърза с „необмислените“ промени в Конституцията

Сподели
Президентът Румен Радев обвърза това дали изборите да бъдат „ 2 в 1 “ с „ недомислените “ промени в Конституцията.

По този метод, за разлика от срещата му с ГЕРБ, президентът разреши да нахока представителите на ПП-ДБ.

Днес групировката съобщи че връща несбъднат мандата за сформиране на държавно управление.

В същото време Радев съобщи, че след ненадейно подадената оставка на зам.-омбудсмана, чиято кандидатура била само партийно неоцветена за длъжностен министър председател, от ПП-ДБ не са реагирали в Народното събрание.

Президентът Румен Радев даде да се разбере, че не счита за допустимо провеждането на предварителни избори за Народно заседание и за Европейски парламент в един ден, евентуално на 9 юни.

Държавният глава уточни, че ще свика след десетина дни на съвещания политическите сили.



„ Разбирам вашите терзания, само че към този момент е късно за такава молба. Призовах да не се подхващат недомислени промени в Конституцията, изключително за служебния кабинет. Вие ги предприехте и в този момент въпросите са повече от отговорите “, сподели Румен Радев.

Така той отговори на молба на Кирил Петков от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ процедурата до избор на служебно държавно управление да се забърза.

Тесният кръг от благоприятни условия за избор на министър-председател се стесниха още повече през днешния ден с оставката на заместник-омбудсмана. Елена Чернева-Маркова беше единствената от вероятните номинации за длъжностен министър председател, която не е обвързвана с нито една партия и за която може сигурно да се твърди, че няма несъответственост, изясни още президентът.

Според него това усилва вероятността за политически длъжностен кабинет.

„ Как по този начин внезапно госпожа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката? И когато това беше оповестено в Народното събрание, аз същински се учудих, че вие останахте безмълвни и не реагирахте, а съгласно мен трябваше да има въпроси. Защо? Как? Кави претекстове? Как по този начин внезапно тъкмо вечра? Имало ли е напън и за какво не се инициирахте чуване.

И в случай че за вас това са естествени неща, то тогава не се изненадвайте в следствие, че внезапно нараства вероятността да получите политически длъжностен кабинет, който не знам, само че във всеки случай, най-вероятно няма да бъде във ваша изгода “, обърна се президентът към водачите на ПП-ДБ.

Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков съобщи, че ПП-ДБ няма да взе участие в диалози за третия мандат и прикани президентът Румен Радев да продължи конституционната порцедура по този начин, че предварителните парламентарни избори да съвпаднат с европейските.

„ Ще направя всичко допустимо съставянето на служебния кабинет да не прерастне в конституционна рецесия, само че вие направихте всичко допустимо пълномощията да бъдат лимитирани също и за времевите параметри за идващите избори “, отвърна Румен Радев.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР