СподелиПоредната драма“ с учебниците в българските училища беше представена наскоро

...
СподелиПоредната драма“ с учебниците в българските училища беше представена наскоро
Коментари Харесай

„Нов скандал с учебниците“: Фалшива новина от 2019 г. отново се вихри във Facebook

Сподели
Поредната „ драма “ с учебниците в българските учебни заведения беше показана неотдавна във Фейсбук.

След „ отпадането “ на „ Аз съм българче “ от образователната стратегия и на корицата на алманах със стихотворения от Иван Вазов, в последните дни на дневен ред е остаряла претоплена тематика.

От февруари тази година се популяризират няколко сходи по наличие поста, съпроводени с картини на принуждение на турски бойци над спокойно население.
НОВ СКАНДАЛ С УЧЕБНИЦИТЕ
ОКАЗВА съдебна експертиза, ЧЕ ХАЙДУТСВО В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛО.
КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА НЕ СЪЩЕСТВУВА
БАТАШКО КЛАНЕ НЕ Е ИМАЛО
ЕНИЧЕРСТВО НЕ Е ИМАЛО
АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ НЕ ИМАЛО
На въпроса: Какво е имало в България сред ХIV-ХVІIІ в Министерството на Образованието дава отговор:
„ Имало е общуване сред традициите на християни и мюсюлмани “ в глава озаглавена (забележете какъв брой нежно е пипнато) „ Османската империя и българите “. Вече даже не е господство, даже не е наличие. Ах тези Руснаци постоянно се месят когато сме най добре. 135 години от Старозагорското кръвопролитие.
В поста не излиза наяве какъв е източникът на тази информация, а последното изречение „ 135 години от Старозагорското кръвопролитие “ ясно демонстрира несъответствието в поста,

защото тази година се навършват 147 години от тези трагични събития. 

Това е първото доказателство за това, че текстът механично е заимствуван от друго място и че циркулира към този момент близо 10 години в публичното пространство.



В текста на поста не се оповестява по кое време и къде просветното министерство е дало отговор на въпроса „ Какво е имало в България сред ХIV-ХVІIІ в. “ (без да се прецизира какво е това „ какво “, за което се пита) и в действителност кой го е задал.

Обикновена инспекция в обществената мрежа Фейсбук демонстрира, че тези текстове са оповестени още през 2019 година



От програмата на просветното министерство, която е на страницата на МОН, излиза наяве, че изказванията са погрешни.
Не е имало хайдутство – в новите думи и термини в показаната таблица, ясно се вижда, че се вкарва терминът „ хайдути “ и че се приказва за съпротивително придвижване по отношение на османската власт.Съжителство сред традициите на християни и мюсюлмани и взаимни въздействия сред културите на християнството и исляма – видно от показаната пограма на никое място не става въпрос за сходни понятия като „ общуване “.Капитан Петко челник не съществува, няма Баташко кръвопролитие – видно от програмата нито едно от горепосочените изказвания не е правилно.
В същото време в раздела за „ Компетентности като предстоящи резултати от образованието “ за тематика 4 участва изречението, че ученикът би трябвало да може „ показва съпротивителните дейности на българите против османската власт “.



Също по този начин той би трябвало да „ схваща ролята на християнската вяра за запазване на българската националност “, да „ изяснява по заложени индикатори ролята на манастирите за запазване на българския народ “, да „ схваща ролята на фамилията и рода за съхраняването на народността “, да „ разказва процесите на ислямизация и техните резултати “ и други

Проверка на БНР демонстрира също по този начин, че въпросната конференция, на която са били отправени въпроси към министерството, е от 2016 година. На това събитие тогавашният министър на образованието прецизира, че „ робство “ и „ господство “ са термини, които остават в учебниците.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР