СподелиПеевски изпраща целувки на Полина Паунова, Костадинов обижда Мария Цънцарова,

...
СподелиПеевски изпраща целувки на Полина Паунова, Костадинов обижда Мария Цънцарова,
Коментари Харесай

„Дойче Веле“: Когато политици се разправят с журналисти, това създава заплаха за демокрацията

Сподели
Пеевски изпраща целувки на Полина Паунова, Костадинов наскърбява Мария Цънцарова, Борисов приказва за 12 публицисти, които „ тормозят обществото “. Когато политици се разправят с публицисти, това основава опасност за демокрацията.

Лидер на политическа партия изпраща „ целувки “ на публицист. Друг наскърбява водещ на утринен блок в ефир. Трети приканва за протест на същия водещ. Четвърти споделя, че 12 публицисти „ тормозят цялото общество “.
Нападки, обиди и внушения
Това не е антиутопия, а са напълно действителни сюжети от последните дни на следващата предизборна акция в България. Кампания, в която още веднъж не се организира нито един лидерски спор сред главните политически партии. И в която част от водачите на парламентарно показаните партии отказваха да дават отговор на всевъзможни въпроси на публицисти.

Вместо да одобри поканите за изявление на журналистката Полина Паунова, Делян Пеевски ѝ изпраща иронични поздрави.

Вместо да дава отговор всъщност на въпросите на журналистката Мария Цънцарова, Костадин Костадинов я наскърбява в ефир.

Вместо да се включи в градивен избирателен спор, Слави Трифонов насочва към същата журналистка обидни нападки.

Вместо да изрази възмущението си, водачът на най-голямата партия Бойко Борисов настройва обществото против представители на журналистическата колегия, а нито една друга от водещите партии не реагира с публична позиция.

Вместо да се разгласят в отбрана на свободата на словото, редица политици саботират медиите в осъществяването на публичната им функционалност да ги държат виновни за дейностите им.

Когато политици се разправят с публицисти, които задават сериозни въпроси, това основава напълно действителна опасност за демокрацията в България. Защото в една демократична среда медиите работят като коригиращ механизъм на политическата класа и като защитна стена против способите на тоталитаризма. Затова е толкоз значимо те да са самостоятелни, а обществото да реагира на всеки опит за напън върху тях – без значение дали симпатизира на съответен публицист или не. Както споделя Албер Камю: „ Свободните медии могат, несъмнено, да бъдат положителни или неприятни, само че сигурно без независимост в никакъв случай няма да бъдат нещо друго с изключение на неприятни “.
Нашият апел
Затова Българската редакция на Дойче Веле заявява взаимност с гореспоменатите сътрудници, както и с всички публицисти в България, които срещат отпор при опитите си да задават значимите за обществото въпроси към мощните на деня. Призоваваме за цялостно опълчване против всеки опит за напън, заглушаване или очерняне на публицисти, тъй като това разрушава доверието в медиите и отслабва защитните механизми на обществото. И се застъпваме за отвод от порочната процедура на еднопосочна връзка от дивани, екрани и транспортни средства.

*Текстът е оповестен в. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР