СподелиПарламентът прие на второ четене промени в Закона за висшето

...
СподелиПарламентът прие на второ четене промени в Закона за висшето
Коментари Харесай

След бурни дебати – парламентът вдигна заплатите на преподавателите във вузовете

Сподели
Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за висшето обучение, свързани с нарастване на заплатите на преподавателите, импортирани от ГЕРБ-СДС.

Заложено е нарастване на заплатите на преподавателите в държавните висши учебни заведения, както и на стипендиите на докторантите. Eжегодно, с правенето на плана на държавния бюджет за съответната година, Министерският съвет би трябвало да възнамерява прехвърлянето от държавния в размер, който обезпечава постигане на междинна брутна работна заплата за университетския състав в държавните вузове не по-малка от 180 % от междинната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца. Предвижда се стипендиите на докторантите, финансирани от държавния бюджет, да се дефинират от Министерския съвет в размер, не по-малък от 150 на 100 от минималната работна заплата за страната за последните 12 месеца, за които са оповестени публични данни на Националния статистически институт.

Парламентът записа средствата от държавния бюджет за финансиране на висшето обучение да се възнамеряват годишно в размер, не по-малък от 0,9 на 100 от брутния вътрешен артикул.

Предвижда се минималната съществена заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения да се дефинира годишно с акт на Министерския съвет в размер не по-малък от 125 % от междинната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца.

Министърът на образованието и науката в оставка Галин Цоков беше в пленарната зала и означи, че Министерството на образованието и науката (МОН) поддържа законопроекта с редакциите, които са създали. Той посочи, че във връзка с повишението на заплатите, от позиция на тяхното обвързване със междинната брутна работна заплата за предната година в страната, МОН поддържа това предложение и концепцията е посредством тези текстове да се подобрят изискванията за работа във висшите учебни заведения и научните институти.

Цоков сподели, че това, което се планува като обвързване на работната заплата на преподаватели и откривателите със междинната работна заплата, дава опция за по-голяма резистентност във времето за реализиране на качествено преподаване и качествени научни проучвания. Такава мярка и подобен закон изисква и спомагателни средства от държавния бюджет, добави министърът в оставка. Той изясни, че всички диалози и разисквания на комисиите са посочили, че народните представители имат поради това.

Въпросът е от кое място ще вземем парите през март, при изискване, че единствено преди три месеца гледахме държавен бюджет, попита Венко Сабрутев от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ). Той изясни, че поддържат напъните за увеличение на заплатите в университетите. По думите му през миналата година нарастването, което са обезпечили за бранш обучение, е бил с над 1 милиарда лева Тази година за обучение сме заложили спомагателни 863 млн. лева, акцентира Сабрутев и разяснява, че в държавния бюджет тези 206 млн. лева не са заложени и ще бъдат недостиг за страната, съобщи Българска телеграфна агенция. Депутатът акцентира, че те поддържат повдигането на заплатите на преподавателите в университетите, само че са срещу повдигане на заплати „ назаем “.

Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) сподели, че системата на висшето обучение е с изоставащи хонорари последните три години. Той счита, че този законопроект се постанова, тъй като в основата на висшето обучение са школите от преподаватели. Възпроизводството на тези школи зависи от един главен фактор – склонността на най-хубавите завършващи студенти да се включат в академична кариера, добави Вълчев и сподели, че законопроектът предлага да се контролират минималната заплата за длъжността „ помощник “ и докторантската стипендия, а съгласно него това са двете величини, които имат сигнално значение към младежите, които избират да се включат в университетски специалности.

Ивайло Папов от „ Възраждане “ разгласи, че са съумели да изчистят текстовете на законопроекта на няколко работни срещи и внезапно законопроектът няма да мине, тъй като няма да се получат едни „ вълшебен цифри “ на един „ вълшебен човек “. Папов попита представителите на ПП-ДБ от комисиите, за какво са се сетили чак в този момент, че няма да има бюджет. Ако са знаели, че няма да има пари или няма да стигнат, трябваше да го спрете този законопроект, добави депутатът.

Божидар Божанов от ПП-ДБ сподели, че не е податлив да задължи финансовия министър да обезпечи тези пари в този момент, тъй като той може и да не успее да го направи. Предпочитам да вземе това решение на база обосновки и данни, да забележим от кое място може да се вземат тези пари и тогава да го гласуваме, добави той.

Румен Гечев, „ Българска социалистическа партия за България “, съобщи, че тази промяна в числата е закъсняла. По думите му с това решение се приближаваме до заплатите в други европейски страни като Румъния.

Андрей Чорбанов от „ ИТН “ (ИТН) сподели, че няма по какъв начин страната да просперира без фрагменти, които се образуват най-много от Закона за висшето обучение. Той съобщи, че от „ ИТН “ ще поддържат законопроекта.

Депутатите гласоподаваха, за постигане размера на възнагражденията за 2024 година, в едномесечен период от влизането в действие на този закон Министерският съвет, по реда на Закона за обществените финанси, да утвърди спомагателни разходи/трансфери по бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет на държавните висши учебни заведения и научните организации.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР