СподелиОт полунощ до 7 юни сме в предизборна кампания.20 партии

...
СподелиОт полунощ до 7 юни сме в предизборна кампания.20 партии
Коментари Харесай

Започна предизборната кампания: 20 партии и 11 коалиции ще ни агитират до 7 юни

Сподели
От среднощ до 7 юни сме в предизборна акция.

20 партии и 11 обединения ще се борят за гласовете на гласоподавателите за попълване на 240 места в Народното събрание и 17 в Европейския парламент.
Поредният предварителен избор за народен парламент е шести за страната за последните шест години.
Съгласно Изборния кодекс участниците в изборите са длъжни да показват в Сметната палата в 5-дневен период от разкриване на предизборната акция, т.е. до 15 май данни за донорите както и заявления за приходите на претендентите за присъединяване във вота на 9 юни.

До 18 май на страницата на Министерството на външните работи ще бъде оповестен листата с изборните секции отвън страната, откакто ЦИК ги дефинира.

Денят преди вота – 8 юни, е ден за размисъл. Тогава пропагандата е неразрешена, а изборите са ден по-късно.

Изборният ден е на 9 юни.

В изборите за Европейски парламент ще вземат участие 31 политически обединения – 20 партии, един самостоятелен претендент и 10 обединения.

По-рано тази седмица Централната изборна комисия и обединенията в бюлетината. Те са идентични за изборите за Народно заседание и за европарламент.



Територията на страната и секциите отвън нея образуват един многомандатен избирателен регион, като всички гласоподаватели избират всред едни и същи описи с претенденти.

За да завоюват най-малко едно място за член на Европейския парламент, политическите партии, обединения или самостоятелни претенденти би трябвало да получат най-малко една седемнайсета част от всички действителни гласове.

Има преференциален избор, който дава на гласоподавателите опция да посочат своя желан претендент в границите на партията, която са избрали.

Броят на преференциите дефинира реда, в който се избират претендентите в партийните листи.

На вота „ две в едно “ ще се гласоподава с хартия и машина, като според Изборния кодекс вотът е равноценен.
Цветът на бюлетините за Народно заседание и този за европарламент ще бъде друг.
В изборите за членове на Европейския парламент от Република България българските жители, които дават отговор на изискванията да избират, може да гласоподават на 9 юни 2024 година във всяка изборна секция в страна членка на Европейския съюз, по техен избор.

В страните, които не са членки на Европейския съюз, изборни секции за изборите за членове на Европейския парламент от Република България се разкриват и гласуването се прави единствено в дипломатическите и консулските представителства на България.

Гражданите, партиите, обединенията, инициативните комитети, претендентите и покровителите имат независимост на изложение и на предизборна пропаганда в джука и писмена форма на предизборни събрания, както и посредством доставчиците на медийни услуги.

Предизборните събрания са обществени. За реда при провеждането им дават отговор уредниците и органите на Министерството на вътрешните работи. Събранията се провеждат според Закона за събранията, митингите и манифестациите.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР